Menopauza si perimenopauza
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Generalitati Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea. Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale. Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra. Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori. Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.
Cauze
Modificarile naturale si asteptate ale hormonilor duc la premenopauza, menopauza si postmenopauza.
Perimenopauza
Pe masura ce inaintam in varsta corpul incepe un proces natural de modificare ce culmineaza cu sfarsitul ciclului menstrual (menopauza). Numarul si calitatea ovulelor scade, nivelul hormonal este variabil si ciclul menstrual devine mai putin predictibil. Aceasta perioada de fenomene neprevazute se numeste perimenopauza.
Menopauza si postmenopauza
Dupa cativa ani de variatii hormonale, estrogenul si progesteronul incep sa scada. Cand estrogenul scade sub un anumit nivel, ciclul menstrual si activitatea foliculara, respectiv perioada fertila iau sfarsit. Dupa un an fara menstruatie, femeia atinge menopauza si trece in postmenopauza. Dupa un an sau doi de postmenopauza nivelul de estrogen se echilibreaza la un nivel scazut. Deoarece estrogenul joaca un rol important si in alte functii ale organismului, nivelul scazut are efecte ce includ pierderea mineralelor din tesutul osos si subtierea si uscarea pielii, atrofierea vaginului si a tractului urinar. Menopauza se poate instala artificial si prematur prin scoaterea chirurgicala a ovarelor (ovarectomie) sau prin chemoterapie sau radioterapie in zona abdominala si pelvina.
Cauzele menopauzei precoce
Corpul fiecarei femei are propriul ritm biologic astfel incat momentul instalarii menopauzei si durata ei difera. Exista o probabilitate mare ca momentul aparitiei menopauzei sa fie identic cu cel al mamei. Totusi unele stiluri de viata si tratamente farmaceutice pot provoca sau sunt corelate cu o menopauza precoce: - fumatul. Femeile de varsta medie, fumatoare ajung la menopauza mai repede, cu 1 an si jumatate mai repede decat cele care nu fumeaza. Cu cat perioada de consum de tigarete este mai lunga si cu cat cantitatea este mai mare cu atat mai puternic va fi efectul - radioterapia sau ablatia glandei pituitare - chemoterapia - radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele - bolile genetice si autoimune - ablatia bilaterala a ovarelor (ovarectomie) ce duce la menopauza brusca instalata artificial - traiul la altitudini mari - dieta vegetariana.
Simptome
Desi unele femei au putine simptome ce anunta menopauza sau nici un simptom, majoritatea prezinta o multitudine de simptome. In mod asemanator, in timp ce unele femei au simptomatologie usoara altele au somnul, viata de zi cu zi si starea generala sever alterata. Simptomatologia se calmeaza cand hormonii se echilibreaza. Modificarile din perioada de postmenopauza sunt normale si se pastreaza in timp, caracteristic perioadei.
Semne si simptome ale perimenopauzei
Semne de perimenopauza: - cicluri menstruale neregulate - cicluri usoare si rare - cicluri abundente neobisnuite.
Simptome ale menopauzei
Simptomatologia caracteristica menopauzei este datorata modificarilor sau scaderii nivelului hormonal si persista inca unu sau doi ani dupa menopauza. Unele femei prezinta simptomatologie pentru inca cinci sau mai multi ani- postmenopauza. Simptomele sunt: - bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane) - tulburari de somn (insomnie) - tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate - modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual - probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale - migrene (dureri de cap) - tahicardie (palpitatii) - prurit generalizat (mancarimi). Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Conditiile prodromale (ce anunta menopauza) ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in timpul tranzitiei perimenopauzei.
Semne de postmenopauza
Semnele care anunta menopauza respectiv postmenopauza sunt: - lipsa perioadelor menstruale (femeia nu are nevoie de metode contraceptive) - uscarea si subtierea tegumentelor, fanerelor (par si unghii) datorita scaderii productiei de colagen - modificari vaginale si urinare ca: - senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie si prurit - risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar - durere in timpul actului sexual (dispareunie) - scaderea densitatii osoase (osteopenie). Alte afectiuni pot duce la modificari ale ciclului menstrual sau simptome asemanatoare celor din perimenopauza sau menopauza. Exemple: sarcina, variatii semnificative a greutatii, depresie, anxietate, boli, afectiuni ale uterului, ale tiroidei sau ale glandei pituitare.
Mecanism fiziopatogenetic
La sfarsitul celei de-a treia decade incepe sa scada numarul de ovulatii si calitatea ovulatiilor. Ca rezultat scade productia hormonala, se poate observa un ciclu menstrual scurtat si unele simptome specifice sindromului premenstrual.
Perimenopauza
In timp ce ovulatia scade aceasta devine neregulata in paralel cu menstruatia. Aceasta perioada se poate instala cel mai devreme la sfarsitul decadei a treia sau cel mai tarziu la inceputul decadei a cincea si continua inca 2 pana la 8 ani inainte de sfarsitul ciclurilor menstruale. In aceasta perioada ovarele produc cateodata prea mult estrogen si/sau progesteron si alta data prea putin. Progesteronul variaza mai mult in aceasta perioada ceea ce duce la sangerari menstruale abundente. Daca femeia prezinta sangerari vaginale abundente si subite se recomanda un control de specialitate pentru a elimina alte cauze mai grave.
Menopauza
Inainte cu 6 luni pana la un an de zile de la oprirea permanenta a ciclurilor menstruale estrogenul incepe sa scada. Cand ajunge la un anumit nivel ciclurile menstruale se opresc. Dupa un an fara menstruatii se considera ca femeia a ajuns la menopauza.
Postmenopauza
In timpul primului an dupa instalarea menopauzei nivelurile de estrogen continua sa scada. Este normal sa prezinte simptome de genul bufeurilor de caldura sau insomnie in timpul primului an dupa instalarea menopauzei. O data echilibrat nivelul hormonal aceste simptome cedeaza. Totusi, la unele femei simptomatologia persista ani de zile si o explicatie ar fi nivelul foarte scazut de estrogeni. Dupa menopauza tesutul adipos continua sa produca estrogeni iar femeile cu putin tesut adipos au un nivel de estrogeni mai mic. Nivelul scazut de estrogen face parte din perioada post-menopauza. Nivelul de estrogeni scazut scade riscul de a face cancer (estrogenul are legatura cu unele tipuri de celule cancerigene). Totusi, deoarece estrogenul joaca un rol important pentru piele si oase, nivelul scazut determina unele probleme de sanatate la femeile in postmenopauza: - pierderea de minerale osoase (demineralizare) - nivelul scazut de estrogen dupa menopauza accelereaza pierderile minerale, crescand riscul de osteoporoza pe viitor - modificari ele pielii - nivelul scazut de estrogen duce la productia scazuta de estrogen care este suportul tegumentului si formeaza puntile de legatura. Pielea cu riduri, subtire si uscata este normala dupa menopauza. Mucoasa vaginala si tractul urinar inferior se subtiaza de asemenea si slabesc. Aceste modificari influenteaza activitatea sexuala care devine mai dificila si creste riscul de infectii vaginale si urinare. - modificari ale dintilor si gingiilor - productia scazuta de estrogen afecteaza tesuturile de legatura ceea ce creste riscul de pierdere a dintilor si de afectiuni gingivale. Desi motivele nu se cunosc foarte bine, o femeie are sanse crescute sa dezvolte o afectiune cardiaca dupa instalarea menopauzei. Se recomanda luarea in calcul a bolilor cardiace cand se fac modificari ale stilului de viata si ale tratamentului, deoarece aceste boli sunt considerate pe locul intai la mortalitate.
Consultul de specialitate In timpul perimenopauzei sau a postmenopauzei se apeleaza la examinarea de specialitate in urmatoarele cazuri: - cicluri menstruale abundente, neregulate sau prelungite (1½ pana la de 2 ori mai lungi decat in mod normal) - sangerari vaginale intre menstruatii cand ciclurile au fost regulate - reinceperea sangerarilor vaginale dupa o perioada de 6 luni de pauza - hemoragii inexplicabile in timpul tratamentului hormonal - simptomatologie caracteristica perimenopauzei ca insomnia, bufeuri de caldura sau schimbari de dispozitie ce nu raspund la tratament si afecteaza somnul sau activitatea zilnica - dureri vaginale sau senzatia de uscaciune care nu se amelioreaza dupa tratamentul la domiciliu sau prezinta semne de infectie a tractului urinar Daca femeia este ingrijorata in privinta riscurilor osteoporozei poate discuta despre aceasta cu medicul curant.
Expectativa vigilenta Menopauza este un proces fiziologic de modificare a tabloului hormonal si nu necesita tratament. Daca simptomatologia este usoara se poate apela la un tratament la domiciliu pentru ameliorarea starii. Se recomanda a se discuta cu medicul curant.
Medici specialisti recomandati Urmatorii medici specialisti pot ajuta la depasirea menopauzei si la evaluarea modificarilor ciclurilor menstruale: - medicul de familie - ginecologul - medicul internist.
Investigatii
Femeia si medicul curant pot stabili cauza perimenopauzei si se bazeaza pe varsta, antecedentele personale fiziologice (activitatea genitala), simptome si rezultatele examenului pelvian. Daca este posibil femeia trebuie sa tina un calendar cu zilele de menstruatie si cu simptomatologia asociata. Daca femeia prezinta simptome severe inainte sau dupa menopauza, daca medicul suspecteaza alta afectiune sau daca are o anumita patologie care face dificila diagnosticarea, medicul poate apela la una sau mai multe dintre urmatoarele investigatii: - un test de sarcina este facut daca exista sanse ca femeia sa fie insarcinata - un test al stimularii hormonului foliculo-stimulant (FSH) poate ajuta la confirmarea menopauzei. Nivelul FSH creste in timpul perimenopauzei si ramane crescut dupa perimenopauza. - testul pentru estrogen se face pentru a evidentia scaderea estrogenului dupa menopauza - un test stimulant al hormonilor tiroidieni este folosit pentru a face diagnosticul diferential cu o afectiune tiroidiana care poate da cicluri menstruale neregulate sau simptomatologie asemanatoare celei din perimenopauza Daca femeia nu a prezentat cicluri menstruale pentru un an de zile a ajuns la menopauza si se afla in postmenopauza. Este momentul pentru o examinare completa cu o atentie deosebita acordata inimii si factorilor de risc pentru osteoporoza. Se recomanda comunicarea oricaror sangerari vaginale bruste medicului curant.
Sangerari vaginale sau menstruale cu debut brusc
Daca femeia prezinta sangerari neregulate in timpul perimenopauzei sau urmeaza un tratament hormonal si prezinta sangerari vaginale dupa 6 pana la 12 luni de tratament, medicul poate apela la una sau mai multe investigatii aditionale pentru a elimina cauze severe de hemoragie. Aceste investigatii pot fi: - ultrasonografia transvaginala pentru a evidentia posibile formatiuni tumorale sau malformatii ale uterului - biopsie de endometru pentru a verifica daca mucoasa interna a uterului (endomentrul) functioneaza normal in timpul ciclului menstrual si pentru a verifica unele semne de cancer.
Osteodensitometria ca screening pentru osteoporoza
Toate femeile de 65 de ani si peste aceasta varsta ar trebui sa fie supuse unui test de rutina care masoara densitatea urinara pentru screeningul osteoporozei. Daca femeia are factori de risc pentru osteoporoza testele screening trebuie facute precoce in jurul varstei de 60 de ani. Daca persoana a intrerupt tratamentul hormonal, este foarte important sa se ia in considerare screeningul osteoporozei datorita lipsei protectiei hormonale pentru demineralizarea osoasa. Specialistii sustin ca decizia de a supune unui test screening femeile de 60 de ani sau mai tinere se face individualizat. Aceasta decizie depinde de riscul de dezvoltare a osteoporozei si de rezultatele testelor.
Tratament - Generalitati Menopauza este o modificare fiziologica ce nu necesita tratament. Totusi, simptomatologia asociata poate fi dificil de suportat. Daca femeia are insomnii, tulburari ale dispozitiei, bufeuri de caldura, incoerenta, perioade cu menstruatie abundenta sau alte simptome de menopauza tratamentul poate ajuta sa depaseasca aceasta perioada mai usor. In timpul revizuirii optiunilor de tratament se recomanda a se lua in considerare urmatoarele: - un stil de viata sanatos va ajuta la reducerea simptomatologiei menopauzei. Aceste obiceiuri includ o alimentatie echilibrata, fara stress, miscare regulata, evitarea fumatului, a cofeinei si a abuzului de alcool. Un stil de viata nesanatos poate accentua simptomatologia menopauzei. - terapia hormonala cu doze scazute sau cu contraceptive orale in doze mici poate fi o optiune in cazul in care femeia mai prezinta cicluri si are mai multe simptome sau mai accentuate. Contraceptivele orale nu se folosesc dupa instalarea menopauzei deoarece contin cantitati de hormoni mai mari decat necesarul femeilor. - dupa menopauza terapia hormonala poate fi folosita ca tratament pe termen scurt pentru simptomatologia severa si in dozele cele mai mici posibile - femeia poate avea nevoie de un tratament pentru unele simptome ca bufeurile de caldura sau uscaciunea mucoasei vaginale - exercitiile de respiratie meditativa si suplimente ca black cohosh sau Cimicifuga racemosa (ierburi din America de Nord - coada soricelului?) sau soia pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei. Studii recente au condus la o mare schimbare in administrarea terapiei hormonale postmenopauza. Pentru o perioada lunga terapia de inlocuire hormonala sau medicamentele cu combinatia de estrogen-progesteron s-a considerat ca protejeaza impotriva bolilor cardiace sau dementei. Totusi s-a constatat ca terapia de inlocuire hormonala poate induce probleme grave in cazul unor femei. Dupa unul sau mai multi ani de terapie de substitutie hormonala un numar mic de femei fac infarct miocardic, accident vascular cerebral sau tromboflebita profunda. Dupa 4 sau mai multi ani de terapie un numar mic de femei dezvolta cancer mamar sau dementa. In mod asemanator un numar mic de femei ce urmeaza un tratament cu estrogeni fac accidente vasculare cerebrale si tromboze venoase profunde. Terapia unica cu estrogeni poate cauza cancer mamar si ovarian la unele femei. Media de risc corelata cu terapia hormonala este mica in raport cu populatia totala de femei. Totusi riscul individual pentru ca terapia hormonala sa stimuleze aparitia unui cancer mamar, a unor afectiuni cardiovasculare, tromboembolii sau afectiuni neurologice sunt mai mici sau mai mari in functie de factorii de risc existenti.
Optiunile de tratament pentru simptomatologia menopauzei
- bufeurile. Exercitiile de respiratie mediata (paced respiration) s-a demonstrat ca amelioreaza bufeurile. Medicamentele ce pot calma bufeurile includ terapiile homonale de scurta durata, inhibitorii selectivi de serotonina, antidepresivele ca fluoxetina si aroxetina, tratamentul pentru hipertensiune (clonidina) si un medicament antiepileptic gabapentin. Perioadele cu cicluri abundente. Progesteronul poate ajuta la ameliorarea ciclurilor menstruale abundente date de nivelul scazut de progesteron (dupa o examinare amanuntita pentru a face diagnosticul diferential). Alte optiuni ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, levonorgestrelul sau anticonceptionalele. Pentru hemoragii severe unele femei aleg metoda chirurgicala si definitiva. Aceasta metoda presupune scoaterea uterului (histerectomie) sau utilizarea de temperaturi crescute pentru lezarea si cicatrizarea peretelui uterin (ablatie endometriala). - uscaciunea vaginala si iritatia. Un lubrifiant vaginal ajuta in aceasta privinta. Cremele cu continut de estrogeni, inelele sau tabletele pot ameliora mucoasele uscate, iritate sau subtiate. In absorbtia vaginala se asimileaza o cantitate mai mica de hormon estrogeni si scad riscurile asociate terapiei cu estrogeni. Simptomatologia complexa si severa. Terapia hormonala poate ameliora multe simptome ale perioadei de menopauza. Pentru tratamentul din premenopauza se administreaza anticonceptionale cu doze mici de estrogen si progesteron sau terapie hormonala cu doze mici de estrogen-progestin ce reduc ciclurile abundente si amelioreaza celelalte simptome. Dozele scazute in cadrul unei terapii hormonale reprezinta o optiune de tratament. Se recomanda controlul la 6 luni daca se incepe terapia hormonala pe termen scurt. Terapia de substitutie hormonala bioidentica este o alternativa a terapiei hormonale. Hormonii sunt sintetizati in laborator din radacini de plante salbatice sau soia. Aceasta terapie se considera a fi similara hormonilor produsi de om in mai mare masura decat hormonii sintetici utilizati in terapia hormonala. Totusi hormonii bioidentici au aceeasi factori de risc ca si hormonii traditionali, afectiuni cardiace, accident vascular cerebral, tromboze, cancer mamar si dementa. Orice forma de terapie hormonala, incuzand terapia cu hormoni bioidentici este indicat a se urma pentru o perioada cat mai scurta posibil dupa instalarea menopauzei.
Alte tratamente
Datorita riscurilor terapiei hormonale, multe femei au apelat la tratamentul homeopat pentru ameliorarea simptomatologiei aferente menopauzei: - black cohosh (Remifermin) este o alternativa la terapia hormonala bazata pe plante pentru bufeuri, modificarea dispozitiei si alte simptome. Inca nu se cunoaste destul de bine mecanismul de actiune al plantei. De asemena nu se cunoaste daca black cohosh accentueaza riscurile pentru cancer mamar sau cancer uterin. - soia dietetica se considera ca amelioareaza simptomatologia desi nu sunt destule dovezi pentru a sustine aceasta afirmatie. Soia dietetica poate de asemenea sa scada riscul pentru afectiuni cardiace dar nici acest beneficiu nu a fost suficient demonstrat.
Terapia hormonala - Modificari in tratamentul substitutiv hormonal (HRT)
In ultimele decenii HRT pastreaza sanatatea si tineretea la femei dupa postmenopauza. Totusi, studii recente au dus la schimbarea dramatica a acestui concept. Un studiu vast facut de organizatia "Initiativa pentru sanatate a femeilor" (Women’s Health Initiative- WHI) a demonstrat ca HRT nu protejeaza impotriva afectiunilor cardiace. In acest lot de femei, terapia hormonala pe termen scurt a fost legata de un numar mai mare de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale si trombembolisme. Terapia hormonala administrata mai multi ani a fost corelata cu cateva cazuri de cancer mamar sau dementa. Majoritatea femeilor din acest studiu nu au prezentat efecte adverse ingrijoratoare. Terapia hormonala normala are riscuri foarte mici la majoritatea femeilor. Riscurile individuale insa pot fi mai mici sau mai mari decat media. Aceasta depinde de factorii de risc pentru cancerul mamar, afectiunile cardiovasculare, tromboemboli sau dementa. Bazat pe studiul WHI, Food and Drug Administration (FDA) si-a actualizat recomandarile astfel incat terapia hormonala cu estrogen-progestin este recomandata: - pentru perioade scurte in tratamentul simptomatologiei din menopauza. HRT calmeaza efectiv simptomele la majoritatea femeilor. Femeilor care sunt convinse ca HRT favorizeaza riscurile mai sus mentionate li se recomanda sa foloseasca doza cea mai mica pe cea mai scurta perioada de timp posibil. La majoritatea femeilor simptomatologia aferenta menopauzei se imbunatateste in cativa ani, facand terapia pe termen lung dispensabila - profilaxia osteoporozei si tratamentul specific. Majoritatea specialistilor recomanda doar terapia hormonala pe termen lung femeilor cu risc mare de osteoporoza. In aceste cazuri rolul protector al estrogenului pentru tesutul osos depaseste celelalte riscuri asociate HRT. Femeile sunt incurajate sa analizeze toate optiunile de tratament al osteoporozei si sa compare riscurile cu beneficiile.
Modificari in terapia de substitutie cu estrogen (ERT)
Femeile tinere care au menopauza provocata artificial post-histerectomie sunt sfatuite sa inceapa un tratament cu estrogeni pentru a se proteja impotriva demineralizarii osoase. ERT ajuta la calmarea simptomelor asociate menopauzei. Riscurile ERT sunt cunoscute din studiile pe loturi de femei peste 50 de ani. Se poate intampla ca beneficiile sa depaseasca efectele adverse la o femeie tanara care urmeaza tratament cu estrogeni pana la varsta la care ar fi avut menopauza fiziologica. Aceasta afirmatie necesita cercetari prelungite. "Initiativa pentru sanatate a femeilor" (WHI) a studiat terapia unica cu estrogen la femeile in varsta si a constatat ca creste riscurile trombembolismului in membrele inferioare (tromboflebita profunda) si pulmonar (embolism pulmonar) si riscul pentru AVC in timpul primului an de tratament. ERT nu ofera protectie impotriva afectiunilor cardiace dar nici nu favorizeaza riscurile. Prin comparatie cu femeile care nu fac terapie hormonala, femeile cu ERT au mai putine fracturi de sold (efect al protectiei estrogenului pentru os). Unele studii au gasit o legatura posibila intre ERT si cancerul mamar. In trialul WHI femeile cu ERT nu au avut risc crescut pentru cancerul mamar in timpul celor 7 ani cat a tinut studiului. Totusi un studiu recent facut in Marea Britanie pe un milion de femei cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani sugereaza ca ERT creste usor riscul pentru cancerul mamar dupa 10 ani de tratament. Daca o femeie a avut cancer mamar nu se recomanda ERT sau HRT.
Care sunt optiunile de tratament hormonal in prezent?
- HRT sau ERT pe termen scurt calmeaza bufeurile si uscaciunea vaginala la majoritatea femeilor desi efectele adverse sunt frecvente. Efectele adverse care determina femeile sa se lase de tratament sunt sangerari imprevizibile ce mimeaza menstruatia, sensibilitatea sanilor si depresia - HRT sau ERT in doze mici sau cure scurte se spera ca va oferi un echilibru intre beneficiile si riscurile HRT. Se pot administra timp de 4 sau 5 ani cu controale periodice. Poate functiona foarte bine pentru multe femei care vor beneficia de ameliorarea simptomatologiei in aceasta perioada. Pe masura ce femeile sanatoase ajunse la postmenopauza folosesc din ce in ce mai multe terapii in doze mici, pe perioade scurte de timp, cercetatorii vor fi in stare sa evalueze realele beneficii si riscuri. Daca se administreaza HRT sau ERT pe termen lung se recomanda controlul de specialitate si cunoasterea beneficiilor care trebuie sa depaseasca riscurile adaptat la necesitatile individuale, varsta si antecedentele personale patologice. Riscurile pentru infarctul miocardic, accident vascular cerebral, tromboemboli sau dementa pot fi mici, in functie de persoana. Daca femeia are antecedente personale sau familiale de cancer mamar sau boala cardiaca riscurile HRT pot depasi beneficiile. Intreruperea HRT sau ERT. Inainte de a intrerupe o terapie hormonala se recomanda avizul medicului curant. Nu se poate cunoaste daca persoana care intrerupe tartamentul va avea sau nu simptome de postmenopauza. Aproximativ 70% dintre femeile care intrerup HRT au simptome tolerabile sau nu prezinta nici un simptom. Cele 30% care mai raman prezinta simptome mai putin tolerabile sau pe o perioada mai lunga de timp. Scaderea treptata a dozelor pe timpul a cateva luni previne sau reduce simptomele legate de oprirea brusca a hormonului estrogen. Totusi multe femei nu au prezentat simptome dupa intreruperea subita a HRT. Daca simptomele apar se pot temporiza si e posibil sa se remita. Daca vor continua se iau in considerare toate optiunile de tratament cu medicul specialist. Din cauza efectelor adverse ale tratamentului de substitutie hormonala (HRT) multe femei au apelat la medicina alternativa pentru calmarea simptomatologiei din menopauza. Ca o treapta in abordarea simptomatologiei se recomanda a se lua in considerare una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni pentru prevenirea sau tratarea simptomelor inainte de a trece la medicamentele prescrise sau la hormoni: - exercitiile meditative de respiratie s-a demonstrat ca reduc semnificativ bufeurile sau tulburarile emotionale. Aceasta abordare nu are efecte adverse cunoscute, riscuri sau costuri deosebite si poate fi combinata fara nici un risc cu tratamente aditionale daca este nevoie - black cohosh poate calma o gama larga de simptome ale menopauzei la multe femei. Alte studii nu au aratat nici o imbunatatire a simptomatologiei. Nu se cunoaste daca prezinta vreun risc terapia mai lunga de 6 luni (e posibila aparitia unor riscuri asemanatoare tratamentului cu estrogen). Se recomanda controale repetate daca se urmeaza un tratament cu black cohosh si informarea medicului curant in privinta acestui tratament. - fitoestrogenii din soia se gasesc in forma lor completa incluse in alimentatia zilnica. Dieta regulata cu alimente sau bauturi pe baza de soia pot ajuta si in afara simptomatologiei din menopauza si efectul acestora in bufeuri mai trebuie studiat. Proteinele de soia reduc de asemenea nivelul de colesterol. - Yoga (care include de obicei respiratia meditativa) si/sau biofeedbackul sunt metode de reducere a stressului. Stressul crescut accentueaza simptomatologia.
Tratamente alternative de evitat! Unele terapii nu se recomanda pentru simptomele de menopauza pentru ca nu sunt eficiente sau pentru ca pot duce la efecte adverse periculoase. Acestea includ: - plante precum kava, evening primrose, dong quai, valeriana, dehidroepiandrosteronul sau angelica - buruieni salbatice sau creme naturale cu progesteron
Cum se aplica tratamentele alternative? Inainte de a incerca orice tratament se recomanda verificarea acestuia prin cautarea unor studii care sustin efectele benefice promovate precum si informatii despre riscuri. Daca o persoana vrea sa cumpere ierburi sau suplimente se recomanda sa gaseasca cel putin o marca recunoscuta sau un furnizor cunoscut deoarece acestor produse nu li se cere sa aiba aceeasi puritate si nu se ridica la aceleasi standarde ca medicamentele prescrise sau altele la liber. Cantitatea de substanta activa din aceste produse variaza in limite mari. Este posibil de asemenea sa fie contaminate cu metale sau alte substante periculoase. Daca se foloseste un tratament alternativ sau un remediu naturist se recomanda informarea medicului curant. Trebuie comunicat tipul si cantitatea pe care si-o administreaza precum si durata de folosire si motivatia.
Tratament ambulatoriu Anii inainte de menopauza si dupa menopauza adica perimenopauza sunt deosebit de importanti pentru a omite un tratament adecvat situatiei. Daca nu s-a luat o atitudine pana in momentul atingerii acestei perioade este momentul sa se actioneze: - daca femeia este fumatoare trebuie sa se opreasca si astfel se reduc bufeurile si riscurile pe termen lung - exercitiile fizice regulate pentru promovarea sanatatii fizice cat si emotionale - se recomanda exercitiile de respiratie meditativa care reduc bufeurile in mod special si starile emotionale - se recomanda consumul limitat de bauturi alcoolice pentru ameliorarea simptomelor si a riscurilor pe termen lung - se recomanda alimentatia sanatoasa, reducerea alimentelor cu zahar simplu si cofeina care inrautatesc menopauza. Nu numai ca amelioreaza starea prezenta dar contribuie la prevenirea problemelor de sanatate pe termen lung - tulburarile emotionale din menopauza pot afecta persoana dar se pot combate prin suportul adecvat. Daca femeia prezinta simptomele menopauzei le poate depasi prin masuri de ingrijire simple. Metode practice de a depasi bufeurile de caldura includ pastrarea unui mediu racoros, o imbracaminte cu mai multe straturi si controlul stresului in special prin exercitii de respiratie usoara, ritmica sau de relaxare. Masurile pentru ameliorarea senzatiei de uscaciune vaginala si pentru tonusul muscular includ un lubrifiant vaginal si exercitiile Kegel regulate. Pe masura ce corpul imbatraneste riscurile de a dezvolta afectiuni cardiace, osteoporoza sau alte boli cronice cresc in mod natural. Cea mai eficienta profilaxie si terapie anti-imbatranire este un stil sanatos de viata: - se poate reduce riscul osteoporozei. Mentinerea nivelelor de calciu si vitamina D prin consumul de alimente bogate in calciu si suplimente - imbunatatirea controlului vezical cu exercitii Kegel regulate - se recomanda continuarea contraceptiei pentru a preveni sarcinile neasteptate in timpul perimenopauzei.
Tratament medicamentos
Studii recente au modificat felul de administrare a terapiei hormonale dupa menopauza. Pentru o vreme s-a considerat ca terapia de inlocuire hormonala (HRT) protejeaza impotriva bolilor cardiace si a dementei. Totusi s-a demonstrat ca HRT poate fi cauza unor probleme de sanatate grave. Dupa unul sau mai multi ani de terapie de substitutie hormonala un numar mic de femei fac infarct miocardic, accident vascular cerebral sau tromboflebita profunda. Dupa 4 sau mai multi ani de terapie un numar mic de femei fac cancer mamar sau dementa. In mod asemanator un numar mic de femei ce au tratament cu estrogeni fac accidente vasculare cerebrale si tromboze venoase profunde. Terapia unica cu estrogeni poate cauza cancer mamar si ovarian la unele femei. Specialistii nu cunosc inca daca riscurile terapiei hormonale sunt identice pentru femeile in varsta si pentru cele mai tinere la postmenopauza. HRT inca este in studiu pentru efectele ei la o doza mica si pe termen scurt in timpul menopauzei. Riscurile HRT si ERT standard sunt rare la majoritateaa femeilor. Riscurile personale pentru ca terapia hormonala sa stimuleze cancerul mamar, problemele cardiovasculare, trombemboliile sau modificarile neurologice pot fi mai mari sau mai mici depinzand de factorii de risc. Multi medici specialisti recomanda tratament nonhormonal pentru simptomatologia de menopauza inainte de a lua in considerare terapia hormonala (anticonceptionalele orale, estrogenul-ERT sau estrogen-progestin-HRT). Exista mai multe tratamente nonhormonale care pot ameliora sau calma bufeurile si celelalte simptome ale menopauzei. Femeile pot incerca si planta numita black cohosh sau soia dietetica.
Tratamente farmaceutice care nu includ hormoni - inhibitori selectivi de serotonina - sunt un tip de antidepresive care pot reduce numarul si severitatea bufeurilor. Unele femei prezinta efecte adverse. Terapia pe termen lung nu a fost suficient investigata - clonidina este un tratament antihipertensiv care poate reduce numarul si severitata bufeurilor. Unele femei au efecte adverse legate de tensiunea arteriala scazuta - gabapentinul este un medicament antiepileptic si poate reduce numarul si severitatea bufeurilor. Unele efecte adverse posibile includ somnolenta, vertij si edem.
Medicamente cu hormoni
- contraceptive orale (cu estrogen si progesteron) regleaza ciclurile si calmeaza simptomatologia pana la instalarea menopauzei. Nu se utilizeaza dupa instalarea menopauzei. Femeilor care fumeaza sau au diabet, hipertensiune arteriala netratata, boli cardiovasculare sau antecedente de cancer mamar nu li se recomanda contraceptivele orale. Contraceptivele cu doze mici de hormoni sunt recomandate femeilor peste 35 de ani. Unele femei prezinta efecte adverse - pastilele cu progestin sau levonorgestrelul care elibereaza o forma de progesteron in uter reduc ciclurile abundente si neregulate din timpul perimenopauzei. Unele femei prezinta efecte adverse - estrogen vaginal in doze mici (sub forma de creme, tablete sau inele vaginale) reduc senzatia de uscaciune vaginala si uretrala si slabirea peretelui vaginal fara sa introduca doze mari de estrogen in organism - terapia de substitutie hormonala (estrogeni si progestin) sub forma de comprimate, plasturi sau inele vaginale poate fi folosita in tratamentul simptomatologiei de menopauza. Deoarece unele studii recente au relevat efecte adverse ale HRT la unele femei, specialistii au schimbat modul de administrare a HRT. Pentru calmarea simptomatologiei de menopauza specialistii recomanda HRT in cele mai mici doze eficiente in cel mai scurt timp - terapia de substitutie cu hormoni bioidentici sintetizati din plante si care se considera a fi mai asemanatori hormonilor umani decat cele sintetice din HRT. Totusi HRT cu hormoni bioidentici nu a fost investigata suficient si s-ar putea sa prezinte aceleasi efecte adverse ca HRT standard. Orice forma de terapie hormonala se recomanda pe cel mai scurt interval posibil. Terapia de substitutie cu estrogeni (ERT) este folosita de femeile care au debut brusc de menopuza precoce. Aceasta situatie apare de obicei post ovarectomie bilaterala (ablatie bilaterala a ovarelor) sau insuficienta ovariana post terapie pentru cancer. ERT pastreaza densitatea osoasa si previne simptomatologia severa ce insoteste menopauza precoce. Totusi se cunoaste faptul ca ERT creste usor riscul unui accident vascular cerebral si tromboembolismului in timpul primului an de tratament. ERT pe termen lung poate creste usor riscul de a dezvolta cancer mamar sau cancer ovarian. HRT sau ERT in doze mici si pe termen scurt se spera ca vor oferi un echilibru intre riscurile HRT si beneficiile ei. Se poate ajunge la 4, 5 ani de terapie cu controalele regulate. Aceasta metoda va functiona pentru multe femei care vor observa ameliorarea simptomatologiei in aceasta perioada. Cu cat mai multe femei urmeaza tratament cu hormoni in doze mici si pe perioade scurte dupa intrarea in menopauza, cercetatorii vor putea afla mai multe despre beneficiile si riscurile reale - cremele cu progesteron. Cremele cu progesteron fara prescriptie sau cele cu progestin cu prescriptie sunt facute pentru a corecta nivelurile scazute de progesteron. In timp ce unele femei relateaza ameliorarea simptomatologiei cu crema cu progesteron, exista o reactie mixta in privinta raspunsului la aceste creme. Acestea ridica probleme in privinta utilizarii progesteronului fara prescriptie - daca se absoarbe bine - tratamentul cu progesteron presupune anumite riscuri. A fost corelat cu cazuri de cancer mamar, migrene si trombembolism la un numar mic de femei. De aceea progesteronul este un hormon care se administreaza pe baza de reteta si nu lipsesc riscurile in tratamentul femeilor care deja prezinta anumite riscuri - daca nu se absoarbe bine. Daca o femeie are tratament cu estrogeni (uterul fiind intact) are nevoie de suficient progesteron pentru a preveni cancerul endometrial provocat de estrogeni. Folosirea unei creme care se absoarbe greu in timpul unui tratament cu estrogen nu protejeaza femeia de cancerul uterin. Se recomanda consimtamantul medicului pentru un tratament cu progesteron fara prescriptie medicala. - testosteronul. Tratamentul cu testosteron – estrogen nu se recomanda pentru bufeuri. Nu exista studii care sa mentioneze ca ar fi mai eficiente decat estrogenul si are aceleasi efecte adverse ca tratamentul cu estrogeni (trombembolism, accidente vasculare cerebrale, cancerul mamar). Specialistii nu au studiat efectele pe termen lung ale tratamentului cu testosteron si estrogeni dar se stie ca tratamentul cu testosteron poate duce la caderea parului, acnee, ingrosarea vocii si cresterea parului pe fata (hirsutism). Testosteronul este folosit uneori pentru a creste dorinta sexuala (libidoul) dupa menopauza. Studiile care au observat efectele testosteronului la femeile in postmenopauza nu au demonstrat beneficii in cazul tratamentelor mai lungi de 12 saptamani. Pentru tulburarile de apetit sexual diminuat testosteronul ar fi o optiune dar trebuie cunoscute efectele adverse.
De retinut!
HRT si osteoporoza. Cercetatorii studiaza inca efectele unei doze foarte mici de estrogeni la femeile de 65 de ani sau mai mult. Un studiu recent dar mai restrans releva faptul ca o doza de 0.25 mg pe zi ce reprezinta aproximativ o treime din doza standard din ERT poate oferi aceeasi protectie a tesutului osos ca doza mai mare. In acelasi studiu aproximativ o treime dintre femei inca aveau uterul si li s-a administrat estrogen in paralel cu progestinul din HRT pentru a elimina riscul de a dezvolta cancer uterin. Acest grup de femei a dobandit o densitate osoasa crescuta. Totusi riscurile pe termen lung ale unei doze mici de estrogeni (si progestin la o treime) nu se cunosc inca.
vineri, 31 august 2007
miercuri, 29 august 2007
Procesul tenologic al construirii unei case
-Planul urbanistic, studiu geotehnic si utilitatile
Modul de construire al unei case este stict reglementat de legislatia generala, dar mai ales de catre regulamentele de urbanism. Exista trei feluri de astfel de regulamante: • generale, care privesc intreaga localitate • zonale, care privesc o anumita zona • de detaliu, pentru o zona restransa sau o vecinatate Regulamentele sunt insotite de planuri, si chiar se numesc astfel: • PUG - plan urbanistic general • PUZ - plan urbanistic zonal • PUD - plan urbanistic de detaliu Cladirile trebuie sa respecte toate regulamentele care se refera la terenul in cauza. Planurile zonale si de detaliu pot schimba unele prevederi din planurile generale. Constrangerile impuse de aceste planuri asupra unui anumit teren privesc, in principal: • functiunea permisa; nu orice functiune este permisa pe orice teren. Spre exemplu, nu sunt permise activitati de productie in zonele destinate locuirii. • inaltimea maxima, exprimata in numar de etaje, dar si in metri. • retragerile cladirii fata de limitele terenului, in general minim 3 metri fata de laterale si 5 metri fata de fata si spate. • procentul de ocupare al terenului - POT, este un raport intre suprafata la sol a cladirii propuse si suprafata terenului. Acest procent variaza intre 80% pentru zonele centrale si 20% pentru cartierele noi, considerate de lux. O cifra medie este de 40%. • coeficientul de utilizare al terenului - CUT, este un raport dintre suprafata totala (a tuturor etajelor supraterane adunate) desfasurata a cladirii si suprafata terenului. Acest indice rezulta in general prin inmultirea POT-ului cu numarul de etaje admise. In functie de cele enumerate mai sus si altor specificitati ale terenului, se elibereaza, de catre primarie, certificatul de urbanism, care este actul oficial in care sunt enumerate aceste constrangeri, sau, altfel spus, conditiile de construire. Este recomandabila obtinerea unui certificat de urbanism inaintea achizitionarii unui teren. O situatie specifica neplacuta este aceea in care planurile urbanistice prevad largirea strazilor pe care se gaseste terenul dumneavoastra. In aceasta situatie, o portiune importanta din teren, intre 3-5 metri va deveni, la un moment dat, strada. Retragerile se calculeaza fata de aceste limite viitoare ale terenului. Studiu geotehnic Se pot realiza cladiri in orice conditii de fundare, indiferent de natura terenului. Problema nu sta in imposibilitatea construrii ci in costurile acesteia. Astfel ca pretul constructie creste semnificativ in functie de calitatea terenului de fundare. In unele cazuri se impun solutii foarte costisitoare, care pot prescrie si anumite alcaturi (ex: obligatoriu cu subsol, obligatoriu fara subsol). Solutia pentru evitarea unor astfel de neplaceri este intocmirea unui studiu geotehnic inaintea cumpararii terenului. Acest studiu se intocmeste de catre ingineri geotehnicieni, costa la nivelul a cateva milioane de lei, si este oricum neaparat necesar in proiectare. Utilitatile Singura utilitate cu adevarat obligatorie este curentul electric. Chiar daca, la limita, exista generatoare cu combustibil lichid, aceasta nu este o solutie viabila. Toate celelalte: apa, canalizarea, gazele si telefonia, pot fi asigurate si altfel decat prin racordare la retelele urbane. Apa se extrage dintr-un foraj de adancime (aproximativ 50 metri), apele uzate menajere se elimina intr-un bazin vidanjabil subteran care se goleste periodic, sau intr-o statie de epurare de dimensiuni reduse, iar incalzirea se face cu gaz depozitat intr-un rezervor exterior, sau motorina. Desi aceste solutii exista, ele sunt destul de costisitoare, atat initial cat si pe termen lung (vidanjarea, combustibilul), marind valoarea investitiei cu pana la 10.000 Euro. Sunt de preferat, pe cat posibil, retelele orasului. Si aici exista o posibila capcana: chiar daca aceste retele sunt destul de apropiate (la cateva zeci de metri) de terenul pe care se realizeaza cladirea, costul racordarii la aceste retele este destul de ridicat, astfel ca si pretul de vanzare al terenului ar trebui sa fie mai mic.
Aspecte importante pentru proiectarea casei
• pozitionarea optima a casei pe teren, preferabil catre sud • stabilirea formei si a volumului casei, tinand cont si de arhitectura zonei• stabilirea culorilor peretilor exteriori in functie de vecinatati• proiectarea garajului in functie de dimensiunea si numarul masinilor• abordarea unitara a problemelor ce tin de incalzire, ventilatie si iluminare• definirea si dimensionarea camerelor, a spatiilor de acces• proiectarea unui spatiu acoperit la intrarea in casa• proiectarea inaltimii camerelor la minim 2,5 metri• proiectarea suprafetelor vitrate in concordanta cu expunerea la soare a casei• stabilirea sensului de deschidere al usilor si ferestrelor, preferabil spre interior• dimensionarea raportului treapta-contratreapta la scari, preferabil ~15/30 cm• stabilirea inaltimii ferestrelor de la pardoseala, preferabil la 90 cm• proiectarea unui loc de depozitare (debara, camara) pentru fiecare nivel• alege finisajele pentru pardoseli inainte de a se turna sapa • racordarea hotei la exterior nu trebuie sa deranjeze cu mirosuri spatiile amplasate deasupra• asezarea panoului electric intr-o zona cu acces usor dar protejat• proiectarea si alegerea numarului de prize din fiecare camera, preferabil minim una pe un perete• corelarea cu inaltimea caloriferelor folosite cu inaltimea ferestrelor• dimensiunilor instalatiilor sanitare si termice trebuie corelate cu spatiile in care vor fi asezate• izolarea termica corespunzatoare a casei cu polistiren expandat, extrudat sau vata minerala, de sticla• proiectarea de aerisirii pentru instaltiile sanitare si alegerea locului pentru masina de spalat• proiectarea de aerisirii pentru podului casei• studierea amanuntita in vederea prevenirii condensului• folosirea de solutii de ignifugare pentru elementele din lemn • proiectarea unui robinet de apa in exteriorul casei pentru gradina• proiectarea acoperisului pentru colectarea si scurgerea in conditii optime a apei pluviale • folosirea de hidroizolatii, polistiren expandat sau extrudat, pentru protejarea casei la infiltratii • proiectarea unor pante de scurgere a apei de pe terase catre punctele de colectare• stabilirea unui spatiu destinat depozitarii resturilor menajere • proiectarea gardului in corelare cu aspectul peretilor exteriori ai casei
Procesul tehnologic al unei constructii noi include sute de litri de apa in tencuieli, sape, glet, zugraveli.
Fiecare beneficiar al unei constructii noi trebuie sa fie constient de faptul ca în procesul tehnologic, sute de litri de apa sunt introdusi în tencuieli, sape, glet, zugraveli etc. O asemenea cantitate de apa nu se poate elimina pe cale naturala decât într-un timp îndelungat. Umiditatea este cauza principala a condensului, aparitiei mucegaiului, umflarii parchetului, mucegairii mobilei si chiar a unor probleme de sanatate.Inainte de montarea parchetului, in cazul in care sapa nu este uscata suficient, apar deformatii sau chiar mucegairea parchetului pus in opera.
Durata procesului de uscare depinde de urmatorii factori: temperatura – valoarea umiditatii – continutul de umiditate al materialului de constructie – capacitatea dezumidificatorului – viteza de „cedare" a umiditatii din constructie etc.
Cu cât încaperea ce urmeaza a fi uscata este mai calda cu atât procesul de uscare este mai usor.Iarna, prin încalzirea încaperilor cu aeroterme, se ridica temperatura, insa aceasta metoda nu elimina eficient umiditatea, fiind nevoie de aerisiri repetate care duc la scaderea temperaturii din incapere, deci costuri suplimentare pentru incalzire. Pe de alta parte se poate obtine un efect opus celui dorit: 1 kg de gaz propan contine o cantitate de peste 1 litru de vapori de apa. Prin ardere aceasta cantitate este eliberata si se obtine o crestere a umiditatii.
Cladirile noi ar trebui predate la un nivel minim de umiditate, acesta asigurand atat calitatea finisajelor cat si garantia unei lucrari bine executate.
-Planul urbanistic, studiu geotehnic si utilitatile
Modul de construire al unei case este stict reglementat de legislatia generala, dar mai ales de catre regulamentele de urbanism. Exista trei feluri de astfel de regulamante: • generale, care privesc intreaga localitate • zonale, care privesc o anumita zona • de detaliu, pentru o zona restransa sau o vecinatate Regulamentele sunt insotite de planuri, si chiar se numesc astfel: • PUG - plan urbanistic general • PUZ - plan urbanistic zonal • PUD - plan urbanistic de detaliu Cladirile trebuie sa respecte toate regulamentele care se refera la terenul in cauza. Planurile zonale si de detaliu pot schimba unele prevederi din planurile generale. Constrangerile impuse de aceste planuri asupra unui anumit teren privesc, in principal: • functiunea permisa; nu orice functiune este permisa pe orice teren. Spre exemplu, nu sunt permise activitati de productie in zonele destinate locuirii. • inaltimea maxima, exprimata in numar de etaje, dar si in metri. • retragerile cladirii fata de limitele terenului, in general minim 3 metri fata de laterale si 5 metri fata de fata si spate. • procentul de ocupare al terenului - POT, este un raport intre suprafata la sol a cladirii propuse si suprafata terenului. Acest procent variaza intre 80% pentru zonele centrale si 20% pentru cartierele noi, considerate de lux. O cifra medie este de 40%. • coeficientul de utilizare al terenului - CUT, este un raport dintre suprafata totala (a tuturor etajelor supraterane adunate) desfasurata a cladirii si suprafata terenului. Acest indice rezulta in general prin inmultirea POT-ului cu numarul de etaje admise. In functie de cele enumerate mai sus si altor specificitati ale terenului, se elibereaza, de catre primarie, certificatul de urbanism, care este actul oficial in care sunt enumerate aceste constrangeri, sau, altfel spus, conditiile de construire. Este recomandabila obtinerea unui certificat de urbanism inaintea achizitionarii unui teren. O situatie specifica neplacuta este aceea in care planurile urbanistice prevad largirea strazilor pe care se gaseste terenul dumneavoastra. In aceasta situatie, o portiune importanta din teren, intre 3-5 metri va deveni, la un moment dat, strada. Retragerile se calculeaza fata de aceste limite viitoare ale terenului. Studiu geotehnic Se pot realiza cladiri in orice conditii de fundare, indiferent de natura terenului. Problema nu sta in imposibilitatea construrii ci in costurile acesteia. Astfel ca pretul constructie creste semnificativ in functie de calitatea terenului de fundare. In unele cazuri se impun solutii foarte costisitoare, care pot prescrie si anumite alcaturi (ex: obligatoriu cu subsol, obligatoriu fara subsol). Solutia pentru evitarea unor astfel de neplaceri este intocmirea unui studiu geotehnic inaintea cumpararii terenului. Acest studiu se intocmeste de catre ingineri geotehnicieni, costa la nivelul a cateva milioane de lei, si este oricum neaparat necesar in proiectare. Utilitatile Singura utilitate cu adevarat obligatorie este curentul electric. Chiar daca, la limita, exista generatoare cu combustibil lichid, aceasta nu este o solutie viabila. Toate celelalte: apa, canalizarea, gazele si telefonia, pot fi asigurate si altfel decat prin racordare la retelele urbane. Apa se extrage dintr-un foraj de adancime (aproximativ 50 metri), apele uzate menajere se elimina intr-un bazin vidanjabil subteran care se goleste periodic, sau intr-o statie de epurare de dimensiuni reduse, iar incalzirea se face cu gaz depozitat intr-un rezervor exterior, sau motorina. Desi aceste solutii exista, ele sunt destul de costisitoare, atat initial cat si pe termen lung (vidanjarea, combustibilul), marind valoarea investitiei cu pana la 10.000 Euro. Sunt de preferat, pe cat posibil, retelele orasului. Si aici exista o posibila capcana: chiar daca aceste retele sunt destul de apropiate (la cateva zeci de metri) de terenul pe care se realizeaza cladirea, costul racordarii la aceste retele este destul de ridicat, astfel ca si pretul de vanzare al terenului ar trebui sa fie mai mic.
Aspecte importante pentru proiectarea casei
• pozitionarea optima a casei pe teren, preferabil catre sud • stabilirea formei si a volumului casei, tinand cont si de arhitectura zonei• stabilirea culorilor peretilor exteriori in functie de vecinatati• proiectarea garajului in functie de dimensiunea si numarul masinilor• abordarea unitara a problemelor ce tin de incalzire, ventilatie si iluminare• definirea si dimensionarea camerelor, a spatiilor de acces• proiectarea unui spatiu acoperit la intrarea in casa• proiectarea inaltimii camerelor la minim 2,5 metri• proiectarea suprafetelor vitrate in concordanta cu expunerea la soare a casei• stabilirea sensului de deschidere al usilor si ferestrelor, preferabil spre interior• dimensionarea raportului treapta-contratreapta la scari, preferabil ~15/30 cm• stabilirea inaltimii ferestrelor de la pardoseala, preferabil la 90 cm• proiectarea unui loc de depozitare (debara, camara) pentru fiecare nivel• alege finisajele pentru pardoseli inainte de a se turna sapa • racordarea hotei la exterior nu trebuie sa deranjeze cu mirosuri spatiile amplasate deasupra• asezarea panoului electric intr-o zona cu acces usor dar protejat• proiectarea si alegerea numarului de prize din fiecare camera, preferabil minim una pe un perete• corelarea cu inaltimea caloriferelor folosite cu inaltimea ferestrelor• dimensiunilor instalatiilor sanitare si termice trebuie corelate cu spatiile in care vor fi asezate• izolarea termica corespunzatoare a casei cu polistiren expandat, extrudat sau vata minerala, de sticla• proiectarea de aerisirii pentru instaltiile sanitare si alegerea locului pentru masina de spalat• proiectarea de aerisirii pentru podului casei• studierea amanuntita in vederea prevenirii condensului• folosirea de solutii de ignifugare pentru elementele din lemn • proiectarea unui robinet de apa in exteriorul casei pentru gradina• proiectarea acoperisului pentru colectarea si scurgerea in conditii optime a apei pluviale • folosirea de hidroizolatii, polistiren expandat sau extrudat, pentru protejarea casei la infiltratii • proiectarea unor pante de scurgere a apei de pe terase catre punctele de colectare• stabilirea unui spatiu destinat depozitarii resturilor menajere • proiectarea gardului in corelare cu aspectul peretilor exteriori ai casei
Procesul tehnologic al unei constructii noi include sute de litri de apa in tencuieli, sape, glet, zugraveli.
Fiecare beneficiar al unei constructii noi trebuie sa fie constient de faptul ca în procesul tehnologic, sute de litri de apa sunt introdusi în tencuieli, sape, glet, zugraveli etc. O asemenea cantitate de apa nu se poate elimina pe cale naturala decât într-un timp îndelungat. Umiditatea este cauza principala a condensului, aparitiei mucegaiului, umflarii parchetului, mucegairii mobilei si chiar a unor probleme de sanatate.Inainte de montarea parchetului, in cazul in care sapa nu este uscata suficient, apar deformatii sau chiar mucegairea parchetului pus in opera.
Durata procesului de uscare depinde de urmatorii factori: temperatura – valoarea umiditatii – continutul de umiditate al materialului de constructie – capacitatea dezumidificatorului – viteza de „cedare" a umiditatii din constructie etc.
Cu cât încaperea ce urmeaza a fi uscata este mai calda cu atât procesul de uscare este mai usor.Iarna, prin încalzirea încaperilor cu aeroterme, se ridica temperatura, insa aceasta metoda nu elimina eficient umiditatea, fiind nevoie de aerisiri repetate care duc la scaderea temperaturii din incapere, deci costuri suplimentare pentru incalzire. Pe de alta parte se poate obtine un efect opus celui dorit: 1 kg de gaz propan contine o cantitate de peste 1 litru de vapori de apa. Prin ardere aceasta cantitate este eliberata si se obtine o crestere a umiditatii.
Cladirile noi ar trebui predate la un nivel minim de umiditate, acesta asigurand atat calitatea finisajelor cat si garantia unei lucrari bine executate.
MONOGRAFIE CONTABILA
Societatea ............................ in cursul lunii mai efectueaza urmatoarele inregistrari ccontabile:
- cheltuielile cu salariile personalului,retinerile si impozitele aferente,astfel:
-inregistrarea cheltuielilor cu salariile
641 = 421 5.000.000
-inregistrarea retinerilor aferente salariilor
421 = % 1.044.070
4372 50.000
4312 583.500
4313 350.000
444 60.570
-inregistrarea cheltuielilor unitatii
6451 = 4311.1 cas 1.166.500
6451 = 4311.2 san 350.000
6452 = 4371 250.000
6588 = 446.1 37.500
635 = 446.2 100.000
Se achizitioneaza materii prime in valoare de 149.650.000 lei, TVA 19%.
% = 401 178.083.500
301 149.650.000
4426 28.433.500
Se cumpara documente cu regim special pentru consumul current in valoare de 750.000,TVA 19%.
% = 401 892.500
601 750.000
4426 142.500
Se primesc comenzi pentru produse (confectii metalice) in valoare de 115.000.000 lei.Dupa 8 zile se livreaza produsele fabricate emitandu-se factura fiscala.
-inregistrarea darii in consum a materialelor necesare
601 = 301 79.400.000
- receptionarea produselor finite la pretul prestabilit
345 = 711 115.000.000
-inregistrarea vanzarii catre clienti
411 = % 136.850.000
701 115.000.000
4426 24.850.000
-inregistrarea descarcarii de gestiune a produselor finite
711 = 345 115.000.000
Se incaseaza in numerar 21.850.000 si diferenta prin cont banacar.
% = 411 136.850.000
5311 21.850.000
5121 115.000.000
Se platesc salariile si factura cu documentele cu regim special din casa.
% = 5311 4.848.430
421 3.955.930
401 899.500
Se platesc datoriile aferente salariilor si 50.000.000 lei,suma partiala din factura de materii prime prin contul bancar pentru care banca a retinut un comision de 150.000 lei.
% = 5121 53.098.070
4311.1 1.166.500
4311.2 350.000
4371 250.000
4372 50.000
4312 583.500
4313 350.000
444 60.570
446.1 37.500
446.2 100.000
401 50.000.000
6588 150.000
Se cumpara obiecte de inventar in valoare de 2.830.000 lei,TVA 19% si se dau in consum in momentul intrarii in unitate.
% = 401 3.367.700
301 2.830.000
4426 537.700
601 = 301 2.830.000
Datorita cresterii activitatii,se decide incheierea unui nou contract de munca,noul angajat avand salariul de baza in valoare de 2.500.000 lei.
-inregistrarea cheltuielilor cu salariile
641 = 421 7.500.000
- inregistrarea retinerilor aferente salariilor
421 = % 1.566.105
4372 75.000
4312 875.250
4313 525.000
444 90.855
-inregistrarea cheltuielilor unitatii
6451 = 4311.1 1.749.750
6451 = 4311.2 2.525.000
6452 = 4371 375.000
6588 = 4461 56.250
635 = 4462 150.000
Se incaseaza dobanda pentru disponibilul din cont in valoare de 160.000 lei.
5121 = 768 160.000
Se depune suma de 10.000.000 lei in contul de la banca.
5121 = 5311 10.000.000
Se factureaza prestarea de servicii pentru transport intern pe ruta Bucuresti - Cluj Napoca in valoare de 10.472.000.
411 = % 10.472.000
704 8.800.000
4427 1.672.000
Se regularizeaza conturile de TVA.
4427 = 4426 23.522.000
4424 = 4426 13.647.700
Se inchid conturile de venituri si cheltuieli in vederea determinarii rezultatului.
- inchiderea conturilor de cheltuieli
121 = % 113.090.000
601 82.980.000
635 250.000
641 12.500.000
6451 3.791.250
6452 625.000
6588 7.743.750
681 5.200.000
- inchiderea conturilor de venituri
% = 121 123.960.000
701 115.000.000
704 8.800.000
768 160.000
Societatea ............................ in cursul lunii mai efectueaza urmatoarele inregistrari ccontabile:
- cheltuielile cu salariile personalului,retinerile si impozitele aferente,astfel:
-inregistrarea cheltuielilor cu salariile
641 = 421 5.000.000
-inregistrarea retinerilor aferente salariilor
421 = % 1.044.070
4372 50.000
4312 583.500
4313 350.000
444 60.570
-inregistrarea cheltuielilor unitatii
6451 = 4311.1 cas 1.166.500
6451 = 4311.2 san 350.000
6452 = 4371 250.000
6588 = 446.1 37.500
635 = 446.2 100.000
Se achizitioneaza materii prime in valoare de 149.650.000 lei, TVA 19%.
% = 401 178.083.500
301 149.650.000
4426 28.433.500
Se cumpara documente cu regim special pentru consumul current in valoare de 750.000,TVA 19%.
% = 401 892.500
601 750.000
4426 142.500
Se primesc comenzi pentru produse (confectii metalice) in valoare de 115.000.000 lei.Dupa 8 zile se livreaza produsele fabricate emitandu-se factura fiscala.
-inregistrarea darii in consum a materialelor necesare
601 = 301 79.400.000
- receptionarea produselor finite la pretul prestabilit
345 = 711 115.000.000
-inregistrarea vanzarii catre clienti
411 = % 136.850.000
701 115.000.000
4426 24.850.000
-inregistrarea descarcarii de gestiune a produselor finite
711 = 345 115.000.000
Se incaseaza in numerar 21.850.000 si diferenta prin cont banacar.
% = 411 136.850.000
5311 21.850.000
5121 115.000.000
Se platesc salariile si factura cu documentele cu regim special din casa.
% = 5311 4.848.430
421 3.955.930
401 899.500
Se platesc datoriile aferente salariilor si 50.000.000 lei,suma partiala din factura de materii prime prin contul bancar pentru care banca a retinut un comision de 150.000 lei.
% = 5121 53.098.070
4311.1 1.166.500
4311.2 350.000
4371 250.000
4372 50.000
4312 583.500
4313 350.000
444 60.570
446.1 37.500
446.2 100.000
401 50.000.000
6588 150.000
Se cumpara obiecte de inventar in valoare de 2.830.000 lei,TVA 19% si se dau in consum in momentul intrarii in unitate.
% = 401 3.367.700
301 2.830.000
4426 537.700
601 = 301 2.830.000
Datorita cresterii activitatii,se decide incheierea unui nou contract de munca,noul angajat avand salariul de baza in valoare de 2.500.000 lei.
-inregistrarea cheltuielilor cu salariile
641 = 421 7.500.000
- inregistrarea retinerilor aferente salariilor
421 = % 1.566.105
4372 75.000
4312 875.250
4313 525.000
444 90.855
-inregistrarea cheltuielilor unitatii
6451 = 4311.1 1.749.750
6451 = 4311.2 2.525.000
6452 = 4371 375.000
6588 = 4461 56.250
635 = 4462 150.000
Se incaseaza dobanda pentru disponibilul din cont in valoare de 160.000 lei.
5121 = 768 160.000
Se depune suma de 10.000.000 lei in contul de la banca.
5121 = 5311 10.000.000
Se factureaza prestarea de servicii pentru transport intern pe ruta Bucuresti - Cluj Napoca in valoare de 10.472.000.
411 = % 10.472.000
704 8.800.000
4427 1.672.000
Se regularizeaza conturile de TVA.
4427 = 4426 23.522.000
4424 = 4426 13.647.700
Se inchid conturile de venituri si cheltuieli in vederea determinarii rezultatului.
- inchiderea conturilor de cheltuieli
121 = % 113.090.000
601 82.980.000
635 250.000
641 12.500.000
6451 3.791.250
6452 625.000
6588 7.743.750
681 5.200.000
- inchiderea conturilor de venituri
% = 121 123.960.000
701 115.000.000
704 8.800.000
768 160.000
Calculul si inregistrarea impozitului pe venit.
Calculul impozitului pe venit
Veniturile trimestriale ale societatii sunt in valoare de 123.960.000 lei.Pentru calculul impozitului pe venit trebuie sa se aiba in vedere faptul ca s-a incheiat un contract de munca cu un nou angajat, asigurand astfel cresterea cu 50% a fortei de munca.
Venit impozabil = 123.960.000 lei
Cota de 1,5% = 123960000 x 1.5% = 1.859.400 lei
Reducere 20% = 1.859.400 x 20% = 371.880 lei
Impozit pe venit = 1.859.400 – 371.880 = 1487520lei
-inregistrarea impozitului pe venit
691 = 441 1.487.520
121 = 691 1.487.520
Profitul net in suma de 9.483.280 lei se repartizeaza astfel
- rezerve legale : 474.164 lei
- dividende : 609.116 lei
- surse proprii de finantare : 8.400.000 lei
129 = % 9.483.280
106 8.874.164
457 609.116
456 Decontari cu asociatii privind capitalul
Explicata Debit Credit
(1011) 39.000.000 39.000.000 (214)
16.000.000 (5311)
Rulaje 39.000.000 55.000.000
Total sume 39.000.000 55.000.000
Sold final 16.000.000
1011 Cap soc subscris nevarsat
Explicatia Debit Credit
(1012) 39.000.000 39.000.000(456)
Total sume 39.000.000 55.000.000
Sold final 16.000.000
1011 Cap soc subscris nevarsat
Explicatia Debit Credit
(1012) 39.000.000 39.000.000(456)
Rulaje 39.000.000 39.000.000
Total sume 39.000.000 39.000.000
Sold final
214 Mobilier,aparatutra birotica…
Explicatia Debit Credit
(456/A)9.500.000
Rulaje 9.500.000
Total sume 9.500.000
Sold final 9.500.000
1012 Cap soc subscris varsat
Explicatia Debit Credit
39.000.000(1012)
Rulaje 39.000.000
Total sume 39.000.000
Sold final 39.000.000
5121 Conturi curente la banci in lei
Explicata Debit Credit
(456/A)10.000.000 53.098.070(4311,
(411)115.000.000 4371,4372,4312,
(678)160.000 4313,444,446,401,6588)
(5311)10.000.000 9.996.000(401)
Rulaje 135.160.000 63.094.070
Total sume 135.160.000 63.094.070
Sold final 72.065.930
2131 Echipamente tehnice
Explicatia Debit Credit
(456/B)19.500.000
(401)8.400.000
Rulaje 27.900.000
Total sume 27.900.000
Sold final 27.900.000
5311 Casa in lei
Explicatia Debit Credit
16.000.000 5.200.000(208)
(411)21.850.000 7.500.000(6588)
4.848.430(421,401)
10.000.000(5121)
Rulaje 37.850.000 27.548.430
Total sume 37.850.000 27.548.430
Sold final 10.301.570
208 Alte imobilizari necorporale
Explicatia Debit Credit
(5311)5.200.000 5.200.000(2801)
Rulaje 5.200.000 5.200.000
Total sume 5.200.000 5.200.000
Sold final
401 Furnizori
Explicatia Debit Credit
(5311)892.500 40.460.000(2133,4426)
(5121)50.000.000 178.083.500(301,4426)
(5121)9.996.000 892.500(601,4426)
3.367.700(301,4426)
9.996.000(2122,4426)
Rulaje 60.888.500 232.799.700
Total sume 60.888.500 232.799.700
Sold final 171.911.200
2133 Mijloace de transport
Explicatia Debit Credit
(401)34.000.000
Rulaje 34.000.000
Total sume 34.000.000
Sold final 34.000.000
4426 TVA deductibila
Explicatia Debit Credit
(401)6.460.000 23.522.000(4427)
(401)28.433.500 13.647.700(4424)
(401)142.500
(401)537.700
(401)1.596.000
Rulaje 37.169.700 37.160.700
Total sume 37.160.700 37.160.700
Sold final
6588 Alte cheltuieli de exploatare
Explicatia Debit Credit
(5311)7.500.000 7.743.750(121)
(446)37.500
(5121)150.000
(446)56.250
Rulaje 7.743.750 7.743.750
Total sume 7.743.750 7.743.750
Sold final
4.848.430(421,401)
10.000.000(5121)
Rulaje 37.850.000 27.548.430
Total sume 37.850.000 27.548.430
Sold final 10.301.570
208 Alte imobilizari necorporale
Explicatia Debit Credit
(5311)5.200.000 5.200.000(2801)
Rulaje 5.200.000 5.200.000
Total sume 5.200.000 5.200.000
Sold final
401 Furnizori
Explicatia Debit Credit
(5311)892.500 40.460.000(2133,4426)
(5121)50.000.000 178.083.500(301,4426)
(5121)9.996.000 892.500(601,4426)
3.367.700(301,4426)
9.996.000(2122,4426)
Rulaje 60.888.500 232.799.700
Total sume 60.888.500 232.799.700
Sold final 171.911.200
2133 Mijloace de transport
Explicatia Debit Credit
(401)34.000.000
Rulaje 34.000.000
Total sume 34.000.000
Sold final 34.000.000
4426 TVA deductibila
Explicatia Debit Credit
(401)6.460.000 23.522.000(4427)
(401)28.433.500 13.647.700(4424)
(401)142.500
(401)537.700
(401)1.596.000
Rulaje 37.169.700 37.160.700
Total sume 37.160.700 37.160.700
Sold final
6588 Alte cheltuieli de exploatare
Explicatia Debit Credit
(5311)7.500.000 7.743.750(121)
(446)37.500
(5121)150.000
(446)56.250
Rulaje 7.743.750 7.743.750
Total sume 7.743.750 7.743.750
Sold final
421 Personal - salarii datorate
Explicatia Debit Credit
(4372,4312,4313, 5.000.000 (641)
444)1.044.070 7.500.000(641)
(5311)3.955.930
(4372,4312,4313,
444)1.566.105
Rulaje 6.566.105 12.500.000
Total sume 6.556.105 12.500.000
Sold final 5.933.895
641 Cheltuieli cu salariile personalului
Explicatia Debit Credit
(421)5.000.000 12.500.000(121)
(421)7.500.000
Rulaje 12.500.000 12.500.000
Total sume 12.500.000 12.500.000
Sold final
4312 Contrib. pers. la asig de san.
Explicatia Debit Credit
(5121)583.500 583.500(421)
875.250(421)
Rulaje 583.500 1.458.750
Total sume 583.500 1.458.750
Sold final 875.250
4372 Contrib pers. la fondul de somaj
Explicatia Debit Credit
(5121)50.000 50.000(421)
75.000(421)
Rulaje 50.000 125.000
Total sume 50.000 125.000
Sold final 75.000
444 Impozitul pe profit
Explicatia Debit Credit
(5121)60.570 60.570(421)
90.855(421)
Rulaje 60.570 151.425
Total sume 60.570 151.425
Sold final 60.570
4313 Contrib. pers. la fd. asig. san.
Explicatia Debit Credit
(5121)350.000 350.000(421)
525.000(421)
Rulaje 350.000 875.000
Total sume 350.000 875.000
Sold final 525.000
4311 Contrib. unitatii la asig.san.
Explicatia Debit Credit
(5121)1.166.500 1.166.500(6451)
Rulaje 60.570 151.425
Total sume 60.570 151.425
Sold final 60.570
4313 Contrib. pers. la fd. asig. san.
Explicatia Debit Credit
(5121)350.000 350.000(421)
525.000(421)
Rulaje 350.000 875.000
Total sume 350.000 875.000
Sold final 525.000
4311 Contrib. unitatii la asig.san.
Explicatia Debit Credit
(5121)1.166.500 1.166.500(6451)
(5121)350.000 350.000(6451)
1.749.750(6451)
525.000(6451)
Rulaje 1.516.500 3.791.250
Total sume 1.516.500 3.791.250
Sold final 2.274.750
6451 Cheltuieli privind contr. unit. la asig. soc.
Explicatia Debit Credit
(4311.1)166.500 3.791.250(121)
(4311.2)350.000
(4311.1)1.749.750
(4311.2)525.000
Rulaje 3.791.250 3.791.250
Total sume 3.791.250 3.791.250
Sold final
635 Che. cu alte impozite si taxe
Explicatia Debit Credit
(4426)100.000 250.000(121)
(4426)150.000
Rulaje 250.000 250.000
Total sume 250.000 250.000
Sold final
6452 Cheltuieli privind contrib.unit.pt. aj. de somaj
Explicatia Debit Credit
(4371)250.000 625.000(121)
(4371)375.000
Rulaje 625.000 625.000
Total sume 625.000 625.000
1.749.750(6451)
525.000(6451)
Rulaje 1.516.500 3.791.250
Total sume 1.516.500 3.791.250
Sold final 2.274.750
6451 Cheltuieli privind contr. unit. la asig. soc.
Explicatia Debit Credit
(4311.1)166.500 3.791.250(121)
(4311.2)350.000
(4311.1)1.749.750
(4311.2)525.000
Rulaje 3.791.250 3.791.250
Total sume 3.791.250 3.791.250
Sold final
635 Che. cu alte impozite si taxe
Explicatia Debit Credit
(4426)100.000 250.000(121)
(4426)150.000
Rulaje 250.000 250.000
Total sume 250.000 250.000
Sold final
6452 Cheltuieli privind contrib.unit.pt. aj. de somaj
Explicatia Debit Credit
(4371)250.000 625.000(121)
(4371)375.000
Rulaje 625.000 625.000
Total sume 625.000 625.000
Sold final
301 Materii prime
Explicatia Debit Credit
(401)149.650.000 79.400.000(601)
(401)2.830.000 2.830.000(601)
Rulaje 152.480.000 82.230.000
Total sume 152.480.000 82.230.000
Sold final 70.250.000
301 Materii prime
Explicatia Debit Credit
(401)149.650.000 79.400.000(601)
(401)2.830.000 2.830.000(601)
Rulaje 152.480.000 82.230.000
Total sume 152.480.000 82.230.000
Sold final 70.250.000
4371 Contrib unit. la ajutorul de somaj
Explicatia Debit Credit
(5121)250.000 250.000(6452)
375.000(6452)
Rulaje 250.000 625.000
Total sume 250.000 625.000
Sold final 375.000
601 Cheltuieli cu materiile prime
Explicatia Debit Credit
(401)750.000 82.980.000(121)
(301)79.400.000
(301)2.830.000
Rulaje 82.980.000 82.980.000
Total sume 82.980.000 82.980.000
Sold final
446 Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate
Explicatia Debit Credit
(5121)37.500 37.500(658)
(5121)100.000 100.000(635)
56.250(658)
150.000(635)
Rulaje 137.500 343.750
Total sume 137.500 343.750
Sold final 206.250.
411 Clienti
Explicatia Debit Credit
(701,4427)136.850.000 136.850.000(5311,5121)
411(10.472.000)
Rulaje 147.322.000 136.850.000
Total sume 147.322.000 136.850.000
Sold final 10.472.000
345 Produse finite
Explicatia Debit Credit
(711)115.000.000 115.000.000(711)
Rulaje 115.000.000 115.000.000
Total sume 115.000.000 115.000.000
Sold final
4427 TVA colectata
Explicatia Debit Credit
(4426)23.522.000 21.850.000(411)
1.672.000(411)
Rulaje 23.522.000 23.522.000
Total sume 23.522.000 23.522.000
Sold final
701 Venituri din vanzarea produselor finite
Explicatia Debit Credit
(121)115.000.000 115.000.000(411)
Rulaje 115.000.000 115.000.000
Total sume 115.000.000 115.000.000
Sold final
704 Venituri din lucrari ex. si servicii prestate
Explicatia Debit Credit
(121)8.800.000 8.800.000(411)
Rulaje 8.800.000 8.800.000
Total sume 8 800 000 8 800 000
Sold final
768 Alte venituri financiare
Explicatia Debit Credit
(121)160.000 160.000(5121)
Rulaje 160.000 160.000
Total sume 160.000 160.000
Sold final
4424 TVA de recuperat
Explicatia Debit Credit
(4426)13.647.700
Rulaje 13.647.700
Total sume 13.647.700
Sold final 13.647.700
768 Alte venituri financiare
Explicatia Debit Credit
(121)160.000 160.000(5121)
Rulaje 160.000 160.000
Total sume 160.000 160.000
Sold final
4424 TVA de recuperat
Explicatia Debit Credit
(4426)13.647.700
Rulaje 13.647.700
Total sume 13.647.700
Sold final 13.647.700
2801 Amortizarea cheltuielilor de constituire
Explicatia Debit Credit
(280)5.200.000 5.200.000(681)
Rulaje 5.200.000 5.200.000
Total sume 5.200.000 5.200.000
Sold final
691 Cheltuili cu impozitul pe profit
Explicatia Debit Credit
(441)1.386.720 1.386.720(121)
Rulaje 1.386.720 1.386.70.
Total sume 1.386.720 1.386.720
Sold final
121 Profit si pierdere
Explicatia Debit Credit
(601,635,641,6451, 123.960.000(701,
704,768)
6452,658,681)
113.090.000
(691)1.386.720
Rulaje 114.476.720 123.960.00
Total sume 114.476.720 123.960.000
Sold final 9.483.280
129 Repartizarea profitului
Explicatia Debit Credit
(457,106)9.483.280
Rulaje 9.483.280
Total sume 9.483.280
Sold final 9.483.280
113.090.000
(691)1.386.720
Rulaje 114.476.720 123.960.00
Total sume 114.476.720 123.960.000
Sold final 9.483.280
129 Repartizarea profitului
Explicatia Debit Credit
(457,106)9.483.280
Rulaje 9.483.280
Total sume 9.483.280
Sold final 9.483.280
441 Impozitul pe profit
Explicatia Debit Credit
1.386.720(691)
Rulaje 1.386.720
Total sume 1.386.720
Sold final 1.386.720
106 Rezerve
Explicatia Debit Credit
8.874.164(129)
Rulaje 8.874.164
Total sume 8.874.164
Sold final 8.874.164
457 Dividende de plata
Explicatia Debit Credit
609.116(129)
Rulaje 609.116
Total sume 609.116
Sold final 609.116
681 Che. de expl. privind amortizarile si provizioanele
Explicatia Debit Credit
(2801)5.200.000 5.200.000(121)
Rulaje 5.200.000 5.200.000
Total sume 5.200.000 5.200.000
Sold final
711 Variatia stocurilor
Explicatia Debit Credit
(345)115.000.000 115.000.000(345)
Rulaje 115.000.000 115.000.000
Total sume 115.000.000 115.000.000
Sold final
Explicatia Debit Credit
1.386.720(691)
Rulaje 1.386.720
Total sume 1.386.720
Sold final 1.386.720
106 Rezerve
Explicatia Debit Credit
8.874.164(129)
Rulaje 8.874.164
Total sume 8.874.164
Sold final 8.874.164
457 Dividende de plata
Explicatia Debit Credit
609.116(129)
Rulaje 609.116
Total sume 609.116
Sold final 609.116
681 Che. de expl. privind amortizarile si provizioanele
Explicatia Debit Credit
(2801)5.200.000 5.200.000(121)
Rulaje 5.200.000 5.200.000
Total sume 5.200.000 5.200.000
Sold final
711 Variatia stocurilor
Explicatia Debit Credit
(345)115.000.000 115.000.000(345)
Rulaje 115.000.000 115.000.000
Total sume 115.000.000 115.000.000
Sold final
Studiu metodologic privind organizarea contabilităţii de gestiune şi calculaţiei
costurilor prin metoda pe comenzi cu aplicaţie la S.C.IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR , atelier tamplarie :
Scopul acestui studiu metodologic este de a evidenţia particularităţile aplicării metodei pe comenzi în cadrul atelierului tamplarie .
Propunem spre exemplificare executarea în cadrul S.C.IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR , atelier tamplarie a patru comenzi care au primit următoarele simboluri cifrice:
Produsul “Usa interior” – Comanda C295;
Produsul “Usa baie” – Comanda C296;
Produsul “Balustrada”–Comanda C297;
Produsul”Fereastra ”–Comanda C298.
Cantitatea fabricată lunar din cele patru comenzi se prezintă astfel:
C295=1.000 bucăţi;
C296=900 bucăţi;
C297=800 bucăţi;
C298=800 bucăţi.
Unitatea dispune de două secţii de producţie (secţia 1 şi secţia 2), o secţie auxiliară CT (centrala termică), un sector administrativ, un sector desfacere.
Codificarea simbolurilor utilizate în cadrul conturilor clasei a 9-a este cea clasică. Pentru
determinarea costurilor pe purtători de costuri şi/sau locuri de costuri, conturile 921, 931, 933, 902, 903 vor fi structurate în analitic pe purtători de costuri, în timp ce conturile 922, 923, 924, 925 vor fi structurate pe locuri de costuri. Contul 901 se conduce doar pe feluri de costuri.
Exemplu de codificare:
9XX.XX dezvoltare în analitic (număr comandă, secţie, etc.)
simbolul contului din clasa 9 „Conturi de gestiune”
Bugetele costurilor unitare ale celor patru comenzi, inclusiv bugetul secţiilor şi al
sectorului administrativ se prezintă astfel:
Bugetul costului unitar al produsului “Usa interior”
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
1.25
96
1200
2
Bagheta
M
0.33
24.000
7920
3
Furnir
M
1.00
1200
1200
4
Bagheta tringhi
M
3
820
2460
5
Folie polietilenă
buc
1
2400
2400
6
Toc lemn
M
1.2
100
1200
7
Nituri
buc
1
200
200
8
Nituri *8
buc
2
200
400
9
Etichetă
buc
1
100
100
10
Clanta
buc
1
2000
2000
11
Folie polietilenă
buc
1
200
200
Total cheltuieli materiale directe
138080
Nr.crt.
Articol de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de salarizare
Valoare(lei)
1
Salarii directe
ore
50
10000
500000
2
Accesorii salarii directe
175000
B
Total cheltuieli salariale directe
675000
C
Total cheltuieli directe (A+B)
813080
Cheltuieli indirecte de producţie
250000
Total cost de producţie
1063080
Cheltuieli generale de administraţie
36920
Cost complet de producţie
1100000
Bugetul costului unitar al produsului “Usa baie”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
2.5
87000
217500
2
Bagheta
M
3.00
1000
3000
3
Furnir
CM
1
4800
4800
4
Bagheta tringhi
buc
1
3000
3000
5
Toc lemn
buc
1
100
100
Total materiale directe
228400
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
30000
1500000
2
Accesorii la salarii directe
525000
B
Total cheltuieli salariale directe
2025000
Total cheltuieli directe (A+B)
2253400
Cheltuieli indirecte de producţie
387000
Total cost de producţie
2.640.400
Cheltuieli generale de administraţie
259.600
Cost complet de producţie
2.900.000
Bugetul costului unitar al produsului “Balustrada”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
225000
2
Bagheta
M
3.00
1000
3000
3
Furnir
CM
1
4800
4800
4
Bagheta tringhi
buc
1
3000
3000
5
Stalpi
buc
1
100
100
Total materiale directe
235900
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
30000
1500000
2
Accesorii la salarii directe
525000
B
Total cheltuieli salariale directe
2025000
Total cheltuieli directe (A+B)
2260900
Cheltuieli indirecte de producţie
510000
Total cost de producţie
2770900
Cheltuieli generale de administraţie
229100
Cost complet de producţie
3000000
Bugetul costului unitar al produsului ”Fereastra”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
3.5
22000
77000
2
Bagheta
M
1.5
13200
19800
3
Furnir
CM
0.4
12000
4800
4
Bagheta tringhi
buc
3
1
3000
5
Clapeta inchis / deschis
buc
1
6400
6400
6
Sina
Buc
11
400
4400
7
Geam
Buc
1
3000
3000
8
Garnitura etansare
buc
1
100
100
Total materiale directe
118500
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
25000
1250000
2
Accesorii la salarii directe
437500
B
Total cheltuieli salariale directe
1687500
Total cheltuieli directe (A+B)
1806000
Cheltuieli indirecte de producţie
520000
Total cost de producţie
2326000
Cheltuieli generale de administraţie
234000
Cost complet de producţie
2560000
Conform metodei tradiţionale (metoda pe comenzi, varianta fără semifabricate), etapele
metodologice care se parcurg în contabilitatea de gestiune sunt următoarele:
Etapa 1 – Colectarea cheltuielilor pe destinaţii
Situaţia centralizatoare de consum a materiilor prime şi a materialelor de confecţionat
Comanda C295 - “Usa interior”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
1.25
96000
1.000
120.000.000
Bagheta
M
0.33
24.000
1.000
7.920.000
Furnir
M
1.00
1200
1.000
1.200.000
Bagheta tringhi
M
3
820
1.000
2.460.000
Folie polietilenă
buc
1
2400
1.000
2.400.000
Toc lemn
M
1.2
100
1.000
1.200.000
Nituri
buc
1
200
1.000
200000
Nituri *8
buc
2
200
1.000
400000
Etichetă
buc
1
100
1.000
100000
Clanta
buc
1
2000
1.000
2000000
Folie polietilenă
buc
1
200
1.000
200000
Total (1)
136700000
Comanda C298 - “Fereastra”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
3.5
22000
900
69300000
Bagheta
M
1.5
13200
900
17820000
Furnir
CM
0.4
12000
900
4320000
Bagheta tringhi
buc
3
1000
900
2700000
Clapeta inchis / deschis
buc
1
6400
900
576000
Sina
Buc
11
400
900
3960000
Geam
Buc
1
3000
900
2700000
Garnitura etansare
buc
1
100
900
90000
Total (2)
106650000
Comanda C297 - “Balustrada”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
800
180000000
Bagheta
M
3.00
1000
800
2400000
Furnir
CM
1
4800
800
3840000
Bagheta tringhi
buc
1
3000
800
2400000
Stalpi
buc
1
100
800
80000
Total (3)
188720000
Comanda C296 - “Usa baie”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
800
180000000
Bagheta
M
3.00
1000
800
2400000
Furnir
CM
1
4800
800
3840000
Bagheta tringhi
buc
1
3000
800
2400000
Toc lemn
buc
1
100
800
80000
Total (4)
188720000
Registrul jurnal întocmit după prima etapă se prezintă astfel:
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
1
Cheltuieli cu consumul de materii
prime
901
645690000
Comanda C 295
921.01
137600000
Comanda C 296
921.02
106650000
Comanda C 297
921.03
188720000
Comanda C 298
921.04
182720000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
30000000
2
Cheltuieli cu salariile şi accesoriile
la salarii
901
7779500000
Comanda C 295
921.01
675000000
Comanda C 296
921.02
1518750000
Comanda C 297
921.03
1620000000
Comanda C 298
921.04
1620000000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
30500000
Sectia 1
923.01
540000000
Sectia 2
923.02
641250000
Administratie
924
864000000
Desfacere
925
270000000
3
Cheltuieli cu piesele de întreţinere
901
46480000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
580000
Sectia 1
923.01
20000000
Sectia 2
923.02
25900000
4
Cheltuieli cu amortizarea
901
54583000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
2800000
Sectia 1
923.01
20000000
Sectia 2
923.02
11480000
Administratie
924
20303000
5
Cheltuieli cu consumul de apă
901
17490000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
1600000
Sectia 1
923.01
11690000
Sectia 2
923.02
4200000
6
Cheltuieli cu energia electrică
901
34175000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
5600000
Sectia 1
923.01
15000000
Sectia 2
923.02
12325000
Desfacere
925
1250000
7
Cheltuieli cu gazul metan
901
31325000
Sectia 1
923.01
15000000
Sectia 2
923.02
16325000
8
Cheltuieli cu comisioane bancare
924
901
2500000
2500000
9
Cheltuieli rechizite birou
924
901
22890000
22890000
10
. Cheltuieli cu prime de asigurare
924
901
15652000
15652000
11
. Cheltuieli de protocol
924
901
25000000
25000000
Etapa 2 – Decontarea prestaţiilor secţiilor auxiliare
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
12
. Decontare prestaţii secţie auxiliară
922
71080000
Sectia 1
923.01
54855000
Sectia 2
923.02
16225000
Etapa 3 – Repartizarea cheltuielilor indirecte de producţie
Baza de repartizare folosită şi în antecalculaţie pentru toate produsele fabricate o
reprezintă suma cheltuielilor directe (materii prime, salariile directe, inclusiv contribuţia la asigurările sociale şi fondul de şomaj). În cadrul unităţii analizate repartizarea cheltuielilor indirecte se face prin raportarea cheltuielilor indirecte de producţie la totalul cheltuielilor directe.
Repartizarea cheltuielilor indirecte ale secţiei 1 asupra comenzilor C295 şi C296:
K923 (Secţia 1)= 676.545.000 / 812600000+162540000 x100 = 27,75%
Denumirea comenzii
Baza de repartizare (total cheltuieli directe)
K923 Secţia 1
Suma (lei)
C295
812600000
27.75%
225496500
C296
1625400000
27.75%
451048500
Total
2438000000
676545000
Repartizarea cheltuielilor indirecte ale secţiei 2 asupra comenzilor C297 şi C298:
K923 (Secţia 2) = 727705000 / 1808720000+1802720000 x100 = 20,15%
Denumirea comenzii
Baza de repartizare (total cheltuieli directe)
K923 Secţia 2
Suma (lei)
C297
1808720000
20.15%
364457000
C298
1802720000
20.15%
363248000
Total
3611440000
727705000
În registrul jurnal figurează următoarele înregistrări:
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
13
Repartizarea cheltuielilor secţiei 1
923.01
676545000
Comanda C 295
921.01
225496500
Comanda C 296
921.02
451048500
14
. Repartizarea cheltuielilor secţiei 2
923.02
727705000
Comanda C 297
921.03
364457000
Comanda C 298
921.04
363248000
Etapa 4 – Repartizarea cheltuielilor generale de administraţie
Repartizarea cheltuielilor generale de administraţie pe produse se va face în funcţie de
costurile de producţie aferente fiecărei comenzi.
K924 = 950345000 / 7453690000 * 100 = 12.75%
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
15
Repartizarea cheltuielilor adminstr
924
950345000
Comanda C 295
921.01
132356828
Comanda C 296
921.02
264747184
Comanda C 297
921.03
277080068
Comanda C 298
921.04
276160920
Etapa 5 – Repartizarea cheltuielilor de desfacere
Repartizarea cheltuielilor de desfacere pe produse se va face în funcţie de cantitatea
vândută din fiecare comandă.
K925 = 271250000 / 3500 *100 = 77500
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
15
Repartizare cheltuieli desfacere
925
271250000
Comanda C 295
921.01
77500000
Comanda C 296
921.02
69750000
Comanda C 297
921.03
62000000
Comanda C 298
921.04
62000000
Etapa 6 – Înregistrarea producţiei finite la cost complet comercial antecalculat
Înregistrarea produselor obţinute la cost antecalculat.
Comanda
Cantitate
Cost antecalculat
Valoare (lei)
Comanda C 295
1000
1100000
1100000000
Comanda C 296
900
2560000
2304000000
Comanda C 297
800
3000000
2400000000
Comanda C 298
800
2900000
2320000000
Total
8124000000
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
16
Înregistrare cost antecalculat
Comanda C 295
931.01
902.01
1100000000
1100000000
Comanda C 296
931.02
902.02
2304000000
2304000000
Comanda C 297
931.03
902.03
2400000000
2400000000
Comanda C 298
931.04
902.04
2320000000
2320000000
Etapa 7 – Înregistrarea producţiei finite la cost complet comercial efectiv
Înregistrarea decontării costurilor efective aferente producţiei finite obţinute.
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
17
. Decontare cost efectiv
Comanda C 295
902.01
921.01
1247953328
1247953328
Comanda C 296
902.02
921.02
2410945684
2410945684
Comanda C 297
902.03
921.03
2512257068
2512257068
Comanda C 298
902.04
921.04
2504128920
2504128920
Etapa 8 – Înregistrarea diferenţelor de preţ
Înregistrarea diferenţelor între costul efectiv şi cel antecalculat complet comercial.
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
18
Înregistrare diferenţe de preţ
Comanda C 295
903.01
902.01
147953328
147953328
Comanda C 296
903.02
902.02
106945684
106945684
Comanda C 297
903.03
902.03
112257068
112257068
Comanda C 298
903.04
902.04
184128920
184128920
Etapa 9 – Închiderea conturilor la sfârşitul perioadei de gestiune
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
19
Interfaţa cost – producţie
901
8124000000
Comanda C 295
931.01
1100000000
Comanda C 296
931.02
2304000000
Comanda C 297
931.03
2400000000
Comanda C 298
931.04
2320000000
20
Închiderea diferenţelor de preţ
901
551285000
Comanda C 295
903.01
147953328
Comanda C 296
903.02
106945684
Comanda C 297
903.03
112257068
Comanda C 298
903.04
184128920
Pentru determinarea costului unitar efectiv complet comercial se apelează la procedeul
diviziunii simple care constă în raportarea cheltuielilor totale aferente fiecărei comenzi la
cantitatea de produse obţinute.
CU(C295) = 1247953328 / 1000 = 1247953 . 328
= =
CU(C296) = 2410945684 / 900 = 2.678.828,53 lei/buc.;
CU(C297) = 2.512.257.068 / 800 =3.140.321,33 lei/buc
CU(C298) = 2.504.128.920 / 800 =3.160.131,15 lei/buc.
costurilor prin metoda pe comenzi cu aplicaţie la S.C.IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR , atelier tamplarie :
Scopul acestui studiu metodologic este de a evidenţia particularităţile aplicării metodei pe comenzi în cadrul atelierului tamplarie .
Propunem spre exemplificare executarea în cadrul S.C.IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR , atelier tamplarie a patru comenzi care au primit următoarele simboluri cifrice:
Produsul “Usa interior” – Comanda C295;
Produsul “Usa baie” – Comanda C296;
Produsul “Balustrada”–Comanda C297;
Produsul”Fereastra ”–Comanda C298.
Cantitatea fabricată lunar din cele patru comenzi se prezintă astfel:
C295=1.000 bucăţi;
C296=900 bucăţi;
C297=800 bucăţi;
C298=800 bucăţi.
Unitatea dispune de două secţii de producţie (secţia 1 şi secţia 2), o secţie auxiliară CT (centrala termică), un sector administrativ, un sector desfacere.
Codificarea simbolurilor utilizate în cadrul conturilor clasei a 9-a este cea clasică. Pentru
determinarea costurilor pe purtători de costuri şi/sau locuri de costuri, conturile 921, 931, 933, 902, 903 vor fi structurate în analitic pe purtători de costuri, în timp ce conturile 922, 923, 924, 925 vor fi structurate pe locuri de costuri. Contul 901 se conduce doar pe feluri de costuri.
Exemplu de codificare:
9XX.XX dezvoltare în analitic (număr comandă, secţie, etc.)
simbolul contului din clasa 9 „Conturi de gestiune”
Bugetele costurilor unitare ale celor patru comenzi, inclusiv bugetul secţiilor şi al
sectorului administrativ se prezintă astfel:
Bugetul costului unitar al produsului “Usa interior”
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
1.25
96
1200
2
Bagheta
M
0.33
24.000
7920
3
Furnir
M
1.00
1200
1200
4
Bagheta tringhi
M
3
820
2460
5
Folie polietilenă
buc
1
2400
2400
6
Toc lemn
M
1.2
100
1200
7
Nituri
buc
1
200
200
8
Nituri *8
buc
2
200
400
9
Etichetă
buc
1
100
100
10
Clanta
buc
1
2000
2000
11
Folie polietilenă
buc
1
200
200
Total cheltuieli materiale directe
138080
Nr.crt.
Articol de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de salarizare
Valoare(lei)
1
Salarii directe
ore
50
10000
500000
2
Accesorii salarii directe
175000
B
Total cheltuieli salariale directe
675000
C
Total cheltuieli directe (A+B)
813080
Cheltuieli indirecte de producţie
250000
Total cost de producţie
1063080
Cheltuieli generale de administraţie
36920
Cost complet de producţie
1100000
Bugetul costului unitar al produsului “Usa baie”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
2.5
87000
217500
2
Bagheta
M
3.00
1000
3000
3
Furnir
CM
1
4800
4800
4
Bagheta tringhi
buc
1
3000
3000
5
Toc lemn
buc
1
100
100
Total materiale directe
228400
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
30000
1500000
2
Accesorii la salarii directe
525000
B
Total cheltuieli salariale directe
2025000
Total cheltuieli directe (A+B)
2253400
Cheltuieli indirecte de producţie
387000
Total cost de producţie
2.640.400
Cheltuieli generale de administraţie
259.600
Cost complet de producţie
2.900.000
Bugetul costului unitar al produsului “Balustrada”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
225000
2
Bagheta
M
3.00
1000
3000
3
Furnir
CM
1
4800
4800
4
Bagheta tringhi
buc
1
3000
3000
5
Stalpi
buc
1
100
100
Total materiale directe
235900
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
30000
1500000
2
Accesorii la salarii directe
525000
B
Total cheltuieli salariale directe
2025000
Total cheltuieli directe (A+B)
2260900
Cheltuieli indirecte de producţie
510000
Total cost de producţie
2770900
Cheltuieli generale de administraţie
229100
Cost complet de producţie
3000000
Bugetul costului unitar al produsului ”Fereastra”
Nr. crt.
Articole de calculaţie
U.M
Norma de consum
Preţ unitar
Valoare (lei)
A
Materii prime şi materiale
1
Lemn fag art. 294
M
3.5
22000
77000
2
Bagheta
M
1.5
13200
19800
3
Furnir
CM
0.4
12000
4800
4
Bagheta tringhi
buc
3
1
3000
5
Clapeta inchis / deschis
buc
1
6400
6400
6
Sina
Buc
11
400
4400
7
Geam
Buc
1
3000
3000
8
Garnitura etansare
buc
1
100
100
Total materiale directe
118500
Nr. crt
Articole de calculaţie
U.M
Număr de ore
Tarif de
salarizare
Valoare
(lei)
1
Salarii directe
ore
50
25000
1250000
2
Accesorii la salarii directe
437500
B
Total cheltuieli salariale directe
1687500
Total cheltuieli directe (A+B)
1806000
Cheltuieli indirecte de producţie
520000
Total cost de producţie
2326000
Cheltuieli generale de administraţie
234000
Cost complet de producţie
2560000
Conform metodei tradiţionale (metoda pe comenzi, varianta fără semifabricate), etapele
metodologice care se parcurg în contabilitatea de gestiune sunt următoarele:
Etapa 1 – Colectarea cheltuielilor pe destinaţii
Situaţia centralizatoare de consum a materiilor prime şi a materialelor de confecţionat
Comanda C295 - “Usa interior”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
1.25
96000
1.000
120.000.000
Bagheta
M
0.33
24.000
1.000
7.920.000
Furnir
M
1.00
1200
1.000
1.200.000
Bagheta tringhi
M
3
820
1.000
2.460.000
Folie polietilenă
buc
1
2400
1.000
2.400.000
Toc lemn
M
1.2
100
1.000
1.200.000
Nituri
buc
1
200
1.000
200000
Nituri *8
buc
2
200
1.000
400000
Etichetă
buc
1
100
1.000
100000
Clanta
buc
1
2000
1.000
2000000
Folie polietilenă
buc
1
200
1.000
200000
Total (1)
136700000
Comanda C298 - “Fereastra”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
3.5
22000
900
69300000
Bagheta
M
1.5
13200
900
17820000
Furnir
CM
0.4
12000
900
4320000
Bagheta tringhi
buc
3
1000
900
2700000
Clapeta inchis / deschis
buc
1
6400
900
576000
Sina
Buc
11
400
900
3960000
Geam
Buc
1
3000
900
2700000
Garnitura etansare
buc
1
100
900
90000
Total (2)
106650000
Comanda C297 - “Balustrada”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
800
180000000
Bagheta
M
3.00
1000
800
2400000
Furnir
CM
1
4800
800
3840000
Bagheta tringhi
buc
1
3000
800
2400000
Stalpi
buc
1
100
800
80000
Total (3)
188720000
Comanda C296 - “Usa baie”
Materia primă
U.M
Norme consum
Preţ unitar
Cantitate
Valoare
Lemn fag art. 294
M
2.5
90000
800
180000000
Bagheta
M
3.00
1000
800
2400000
Furnir
CM
1
4800
800
3840000
Bagheta tringhi
buc
1
3000
800
2400000
Toc lemn
buc
1
100
800
80000
Total (4)
188720000
Registrul jurnal întocmit după prima etapă se prezintă astfel:
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
1
Cheltuieli cu consumul de materii
prime
901
645690000
Comanda C 295
921.01
137600000
Comanda C 296
921.02
106650000
Comanda C 297
921.03
188720000
Comanda C 298
921.04
182720000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
30000000
2
Cheltuieli cu salariile şi accesoriile
la salarii
901
7779500000
Comanda C 295
921.01
675000000
Comanda C 296
921.02
1518750000
Comanda C 297
921.03
1620000000
Comanda C 298
921.04
1620000000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
30500000
Sectia 1
923.01
540000000
Sectia 2
923.02
641250000
Administratie
924
864000000
Desfacere
925
270000000
3
Cheltuieli cu piesele de întreţinere
901
46480000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
580000
Sectia 1
923.01
20000000
Sectia 2
923.02
25900000
4
Cheltuieli cu amortizarea
901
54583000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
2800000
Sectia 1
923.01
20000000
Sectia 2
923.02
11480000
Administratie
924
20303000
5
Cheltuieli cu consumul de apă
901
17490000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
1600000
Sectia 1
923.01
11690000
Sectia 2
923.02
4200000
6
Cheltuieli cu energia electrică
901
34175000
Secţia auxiliară (CT )
922.01
5600000
Sectia 1
923.01
15000000
Sectia 2
923.02
12325000
Desfacere
925
1250000
7
Cheltuieli cu gazul metan
901
31325000
Sectia 1
923.01
15000000
Sectia 2
923.02
16325000
8
Cheltuieli cu comisioane bancare
924
901
2500000
2500000
9
Cheltuieli rechizite birou
924
901
22890000
22890000
10
. Cheltuieli cu prime de asigurare
924
901
15652000
15652000
11
. Cheltuieli de protocol
924
901
25000000
25000000
Etapa 2 – Decontarea prestaţiilor secţiilor auxiliare
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
12
. Decontare prestaţii secţie auxiliară
922
71080000
Sectia 1
923.01
54855000
Sectia 2
923.02
16225000
Etapa 3 – Repartizarea cheltuielilor indirecte de producţie
Baza de repartizare folosită şi în antecalculaţie pentru toate produsele fabricate o
reprezintă suma cheltuielilor directe (materii prime, salariile directe, inclusiv contribuţia la asigurările sociale şi fondul de şomaj). În cadrul unităţii analizate repartizarea cheltuielilor indirecte se face prin raportarea cheltuielilor indirecte de producţie la totalul cheltuielilor directe.
Repartizarea cheltuielilor indirecte ale secţiei 1 asupra comenzilor C295 şi C296:
K923 (Secţia 1)= 676.545.000 / 812600000+162540000 x100 = 27,75%
Denumirea comenzii
Baza de repartizare (total cheltuieli directe)
K923 Secţia 1
Suma (lei)
C295
812600000
27.75%
225496500
C296
1625400000
27.75%
451048500
Total
2438000000
676545000
Repartizarea cheltuielilor indirecte ale secţiei 2 asupra comenzilor C297 şi C298:
K923 (Secţia 2) = 727705000 / 1808720000+1802720000 x100 = 20,15%
Denumirea comenzii
Baza de repartizare (total cheltuieli directe)
K923 Secţia 2
Suma (lei)
C297
1808720000
20.15%
364457000
C298
1802720000
20.15%
363248000
Total
3611440000
727705000
În registrul jurnal figurează următoarele înregistrări:
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
13
Repartizarea cheltuielilor secţiei 1
923.01
676545000
Comanda C 295
921.01
225496500
Comanda C 296
921.02
451048500
14
. Repartizarea cheltuielilor secţiei 2
923.02
727705000
Comanda C 297
921.03
364457000
Comanda C 298
921.04
363248000
Etapa 4 – Repartizarea cheltuielilor generale de administraţie
Repartizarea cheltuielilor generale de administraţie pe produse se va face în funcţie de
costurile de producţie aferente fiecărei comenzi.
K924 = 950345000 / 7453690000 * 100 = 12.75%
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
15
Repartizarea cheltuielilor adminstr
924
950345000
Comanda C 295
921.01
132356828
Comanda C 296
921.02
264747184
Comanda C 297
921.03
277080068
Comanda C 298
921.04
276160920
Etapa 5 – Repartizarea cheltuielilor de desfacere
Repartizarea cheltuielilor de desfacere pe produse se va face în funcţie de cantitatea
vândută din fiecare comandă.
K925 = 271250000 / 3500 *100 = 77500
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont
debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
15
Repartizare cheltuieli desfacere
925
271250000
Comanda C 295
921.01
77500000
Comanda C 296
921.02
69750000
Comanda C 297
921.03
62000000
Comanda C 298
921.04
62000000
Etapa 6 – Înregistrarea producţiei finite la cost complet comercial antecalculat
Înregistrarea produselor obţinute la cost antecalculat.
Comanda
Cantitate
Cost antecalculat
Valoare (lei)
Comanda C 295
1000
1100000
1100000000
Comanda C 296
900
2560000
2304000000
Comanda C 297
800
3000000
2400000000
Comanda C 298
800
2900000
2320000000
Total
8124000000
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
16
Înregistrare cost antecalculat
Comanda C 295
931.01
902.01
1100000000
1100000000
Comanda C 296
931.02
902.02
2304000000
2304000000
Comanda C 297
931.03
902.03
2400000000
2400000000
Comanda C 298
931.04
902.04
2320000000
2320000000
Etapa 7 – Înregistrarea producţiei finite la cost complet comercial efectiv
Înregistrarea decontării costurilor efective aferente producţiei finite obţinute.
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
17
. Decontare cost efectiv
Comanda C 295
902.01
921.01
1247953328
1247953328
Comanda C 296
902.02
921.02
2410945684
2410945684
Comanda C 297
902.03
921.03
2512257068
2512257068
Comanda C 298
902.04
921.04
2504128920
2504128920
Etapa 8 – Înregistrarea diferenţelor de preţ
Înregistrarea diferenţelor între costul efectiv şi cel antecalculat complet comercial.
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
18
Înregistrare diferenţe de preţ
Comanda C 295
903.01
902.01
147953328
147953328
Comanda C 296
903.02
902.02
106945684
106945684
Comanda C 297
903.03
902.03
112257068
112257068
Comanda C 298
903.04
902.04
184128920
184128920
Etapa 9 – Închiderea conturilor la sfârşitul perioadei de gestiune
Nr.
crt.
Explicaţii
Simbol
cont debitor
Simbol
cont
creditor
Sume
debitoare
Sume
creditoare
19
Interfaţa cost – producţie
901
8124000000
Comanda C 295
931.01
1100000000
Comanda C 296
931.02
2304000000
Comanda C 297
931.03
2400000000
Comanda C 298
931.04
2320000000
20
Închiderea diferenţelor de preţ
901
551285000
Comanda C 295
903.01
147953328
Comanda C 296
903.02
106945684
Comanda C 297
903.03
112257068
Comanda C 298
903.04
184128920
Pentru determinarea costului unitar efectiv complet comercial se apelează la procedeul
diviziunii simple care constă în raportarea cheltuielilor totale aferente fiecărei comenzi la
cantitatea de produse obţinute.
CU(C295) = 1247953328 / 1000 = 1247953 . 328
= =
CU(C296) = 2410945684 / 900 = 2.678.828,53 lei/buc.;
CU(C297) = 2.512.257.068 / 800 =3.140.321,33 lei/buc
CU(C298) = 2.504.128.920 / 800 =3.160.131,15 lei/buc.
Ce sa zic ?
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
A lipsit elementul esential :profesionalismul ! Dupa avantajul de un gol din prima repriza dinamovistii au intrat in teren parca ametiti . Nici o faza curata ........nici o pasa gandita .Toata lumea lovea mingea haotic incercand sa scape de ea cat mai repede .
Ce s-a discutat in vestiar la pauza numai fotbalistii pot sti dar , au jucat de parca sutele de mii de euro erau deja in buzunarele lor .
Pacat de sperante! Pacat de vise!
Si vorba poetului :
"N-a fost nimic din ce-a putu sa fie
Si daca-a fost cu-adevarat ceva ,
A fost un inceput de nebunie
Desprins dintr-un meschin etcetera!"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
A lipsit elementul esential :profesionalismul ! Dupa avantajul de un gol din prima repriza dinamovistii au intrat in teren parca ametiti . Nici o faza curata ........nici o pasa gandita .Toata lumea lovea mingea haotic incercand sa scape de ea cat mai repede .
Ce s-a discutat in vestiar la pauza numai fotbalistii pot sti dar , au jucat de parca sutele de mii de euro erau deja in buzunarele lor .
Pacat de sperante! Pacat de vise!
Si vorba poetului :
"N-a fost nimic din ce-a putu sa fie
Si daca-a fost cu-adevarat ceva ,
A fost un inceput de nebunie
Desprins dintr-un meschin etcetera!"
marți, 28 august 2007
o seara , un imn , o speranta
Nu sunt dinamovista dar in seara asta inima mea va bate in ritmul imnului dinamovist .
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Nu va incruntati voi , suporterii exclusivisti ai diverselor echipe !
Ce intelegeti voi prin sport n-as putea sti dar stiu sigur ca eu traiesc sportul intens , frumos , cu emotii ce uneori imi taie rasuflarea ; stiu sigur ca voi pierdeti tocmai esenta , lumina minunata a rezultatului - gustul victoriei devine amar cand e insotit de huiduieli , amaraciunea invinsului piatra de moara cand ura acopera aplauzele .
In seara asta , indiferent de culorile pe care le iubim in mod deosebit hai sa incercam sa tinem pumnii pentru Lobont , sa ne rugam ca N&D sa gaseasca drumul spre poarta merituosilor adversari iar la final sa lacrimam cantand "faceti loc vin cainii rosii " ! In sport nu poate exista ura pentru ca sportul este " rugaciunea trupului " , lupta ta cu tine , intrecerea vointelor si de ce nu a mintilor , pentru ca daca gandul spune inimii ca poti , atunci inima va spune la randul ei sufletului si el ,va face ceea ce nimeni in afara de tine n-ar fi crezut : te va transforma in invingator !
Baietii din Stefan Cel Mare au nevoie in aceasta seara de cantecele voastre si nu de injurii ; au nevoie de aplauze pentru a putea simti ca sunteti alaturi de ei . Ridicati-i daca se vor prabusi ! Ajutati-i sa creada ca sunt cei mai buni si ei vor zbura pentru voi !
Cred cu tarie ca cine iubeste cu adevarat fotbalul nu poate iubi doar un club anume , urandu-le pe toate celelalte . Dincolo de acest fanatism si cred eu teribilism al tinerilor si din pacate al patronilor de club , privind un meci de fotbal vezi mai intai pasele si driblingurile , lupta barbateasca , alunecarile si deposedarile , paradele la sacrificiu ale portarului ........abia apoi culorile tricourilor . Vezi barbati plangand de fericire sau disperare si admiri taria lor , capacitatea de a se ridica si de a o lua de la capat .
Vezi toate astea inainte de toate ?
Nu ?
Nu iubesti sportul si sufletul tau e sarac!
Incearca sa vibrezi , sa tresari atunci cand un roman infrunta lumea , nu-l lasa singur doar pentru ca tricoul este altfel colorat . Victoria are acelasi gust minunat oriunde si pentru oricine asa ca lasa-te cuprins de bucuria si frumusetea jocului , spera si tremura in seara asta , fii mandru in final si , daca esti stelist sa zicem , fii convins ca victoria dinamovistilor va fi doar preambulul unui rasarit minunat pentru "Steaua ta" !
Deci nu uitati in seara asta : "faceti loc , vin cainii rosii "
Succes baieti!
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
Nu va incruntati voi , suporterii exclusivisti ai diverselor echipe !
Ce intelegeti voi prin sport n-as putea sti dar stiu sigur ca eu traiesc sportul intens , frumos , cu emotii ce uneori imi taie rasuflarea ; stiu sigur ca voi pierdeti tocmai esenta , lumina minunata a rezultatului - gustul victoriei devine amar cand e insotit de huiduieli , amaraciunea invinsului piatra de moara cand ura acopera aplauzele .
In seara asta , indiferent de culorile pe care le iubim in mod deosebit hai sa incercam sa tinem pumnii pentru Lobont , sa ne rugam ca N&D sa gaseasca drumul spre poarta merituosilor adversari iar la final sa lacrimam cantand "faceti loc vin cainii rosii " ! In sport nu poate exista ura pentru ca sportul este " rugaciunea trupului " , lupta ta cu tine , intrecerea vointelor si de ce nu a mintilor , pentru ca daca gandul spune inimii ca poti , atunci inima va spune la randul ei sufletului si el ,va face ceea ce nimeni in afara de tine n-ar fi crezut : te va transforma in invingator !
Baietii din Stefan Cel Mare au nevoie in aceasta seara de cantecele voastre si nu de injurii ; au nevoie de aplauze pentru a putea simti ca sunteti alaturi de ei . Ridicati-i daca se vor prabusi ! Ajutati-i sa creada ca sunt cei mai buni si ei vor zbura pentru voi !
Cred cu tarie ca cine iubeste cu adevarat fotbalul nu poate iubi doar un club anume , urandu-le pe toate celelalte . Dincolo de acest fanatism si cred eu teribilism al tinerilor si din pacate al patronilor de club , privind un meci de fotbal vezi mai intai pasele si driblingurile , lupta barbateasca , alunecarile si deposedarile , paradele la sacrificiu ale portarului ........abia apoi culorile tricourilor . Vezi barbati plangand de fericire sau disperare si admiri taria lor , capacitatea de a se ridica si de a o lua de la capat .
Vezi toate astea inainte de toate ?
Nu ?
Nu iubesti sportul si sufletul tau e sarac!
Incearca sa vibrezi , sa tresari atunci cand un roman infrunta lumea , nu-l lasa singur doar pentru ca tricoul este altfel colorat . Victoria are acelasi gust minunat oriunde si pentru oricine asa ca lasa-te cuprins de bucuria si frumusetea jocului , spera si tremura in seara asta , fii mandru in final si , daca esti stelist sa zicem , fii convins ca victoria dinamovistilor va fi doar preambulul unui rasarit minunat pentru "Steaua ta" !
Deci nu uitati in seara asta : "faceti loc , vin cainii rosii "
Succes baieti!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)